Korak do perfekcije – Stoh slavio i u Insbruku!

Ski skokovi 4. jan. 201815:50 > 16:15
Podeli:
Alexander Hassenstein, Getty Images Sport

Poljski ski-skakač Kamil Stoh nastavio je sa sjajnim izdanjima na ovogodišnjoj Turneji četiri skakaonice, pošto je posle pobeda u nemačkom Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu, slavio i na trećem nadmetanju u austrijskom Insbruku.

Nezadrživo skače Kamil Stoh na putu ka odbrani titule osvajača Četiri skakaonice. Aktuelni pobednik legendarnog takmičenja je u Insbruku slavio sjajnim skokovima od 130 i 128,5 metara, pa mu je ostalo još da u Bišofshofenu dođe do svog drugog „zlatnog orla“. 

Iako je nadmetanju u Insbruku zbog kiše pretilo da bude otkazano ili da se održi samo jedna serija skokova, ono je održano u potpunosti, a pobeda Stoha je i veća i značajnija jer je skakao bolestan. Poljak je na Četiri skakaonice pobedio četvrti put zaredom, pošto je prošle sezone slavio samo u Bišofshofenu. On je tako postao treći čovek kome je to uspelo, a bolji su samo sa pet uzastopnih pobeda Sven Hanvald (2001-2002) i Helmut Reknagel (1958-1959). 

U poslednjih 18 godina nije se dogodilo da neko ko nije u vođstvu posle Insbruka izgubi trofej, a Stohu do titule ostaje još Bišofshofen, gde su kvalifikacije u petak, a finale u subotu. 

Drugo mesto u Insbruku je osvojio Norvežanin Danijel Andre Tande, dok je treći bio Nemac Andreas Velinger. Stoh je u Insbruku osvojio 270,1 bod, Tande je imao 255,6 bodova, a Velinger 253,5 bodova. Odličan u Insbruku je bio i Slovenac Jernej Damjan, koji je bio peti sa 239,9 bodova. 

U generalnom poretku Stoh ima 833,2 boda, dok ga prate Velinger sa 768,7 bodova na drugom mestu i Japanac Juniširo Kobajaši sa 765,7 bodova na trećoj poziciji.  

Ukoliko Stoh slavi i na poslednjoj „stanici“ Turneje on će ponoviti istorijski uspeh Svena Hanavalda iz 2001-2002. godine. Nemac je tada uspeo da osvoji sve četiri skakaonice u istoj sezoni, što nikome pre i posle toga nije uspelo.