Forfangu poslednja provera pred ZOI

Ski skokovi 4. feb. 201812:54 > 12:56
Podeli:
Alexander Hassenstein/Getty Images

Norveški skakač Johan Andre Forfang upisao je prvu pobedu posle skoro dve godine pošto je slavio na poslednjem takmičenju pred Zimske olimpijske igre u Pjongčangu koje je održano u nemačkom Vilingenu.

Forfang je do drugog trijumfa u karijeri došao ukupnim skorom od 271,4 boda i skokovima od 147,5 i 144,5 metra. Norvežanin je u borbi za pobedu za dva boda pobedio aktuelnog olimpijskog šampiona Kamila Stoha, a na podijumu se našao još jedan Poljak Pjotr Žila.

Posle prve runde, Forfang je vodio ispred Stoha i Davida Kubackog, dok je Žila bio šesti. U nastavku, Žila je skočio 138,5 metara, ali je imao veću kompenzaciju zbog vetra od ostalih rivala za podijum. Stoh je uspeo da smanji zaostatak u odnosu na Forfanga do kraja takmičenja, ali ne i da ga ugrozi na putu do trijumfa.

Najbolju trojicu sledio Norvežanin Robert Johanson, ispred svog sunarodnika Danila Andrea Tandea, Nemca Markusa Ajsenbihlera i Kubackog. Najbolju desetoricu kompletirali su još jedan poljski skakač Maćiej Kot, Nejc Dežman iz Slovenije i Nemac Andreas Velinger.

Još četvorica Slovenaca našla su se mešu osvajačima bodova – Jernej Damjan je zauzeo 14. mesto, Anže Semenič je bio na poziciji iza, Tilen Bartol je zauzeo 17. mesto, a Peter Prevc 20.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu na programu su od 9. do 25. februara, a skijaše naredno takmičenje čeka 4. marta u Lahtiju.