Bivši selektor austrijskih skakača: Dotakli su dno!

Ski skokovi 20. feb. 201816:56 > 17:05
Podeli:
Getty images/ Alexander Hassenstein

Austrijski skakači vratili su se sa Zimskih olimpijskih igara bez medalje – u timskom takmičenju falilo im je 94 boda do bronze. Njihov nekadašnji selektor Aleksander Pojntner istakao je da su slabim rezultatima u Južnoj Koreji dotakli dno, a za to krivi odgovorne iz Skijaškog saveza Austrije.

Pojntner, koji je i ranije kritikovao rad sadašnjeg selektora Hajnca Kutina, ogorčen je zbog lošeg rezultata Austrijanaca u Pjongčangu.

Ekipno gledano, momci su plasmanom u timskom takmičenju dotakli apsolutno dno“, istakao je Pojntner i dodao da je slab rezultat posledica načina rada u poslednjih nekoliko godina.

Imamo tim koji hrabro i vredno radi, ali nema nikakvih inovacija“.

Pojntner smatra da je Savez napravio ozbiljan propust zbog toga što nije napravio reformu kada je to bilo potrebno, već je menadžerima dao mnogo prostora da deluju.

U mojoj pretposlednjoj godini na mestu selektora ukazao sam na to da će retko ko od talentovanih juniora, koje smo u tom momentu imali, uspeti da se probije do vrha. Umesto da se struktura temeljno reformiše, nekima je dozvoljeno da prošire svoj uticaj i polje delovanja. Kada to kažem, mislim posebno na one koji imaju koristi od skakača, ali ne preuzimaju odgovornost za rezultate – menadžeri, ali i treneri i sportisti koji su zadovoljni svojom minimalnom popularnošću. Kada su u pitanju nordijske discipline, ogromnom podrškom medija stvorena je sigruna zona. Oni koji tapšu po ramenu draže su društvo od onih koji kritički misle i deluju“, dodao je nekadašnji selektor.

Pojntner, koji je najuspešniji selektor austrijskog skakačkog tima svih vremena – pod njegovim patronatom Austrijanci su osvojili 32 medalje, četiri puta bili najbolji u ukupnom poretku Svetskog kupa, dok su na turneji Četiri skakaonice zabeležili šest pobeda zaredom – smatra da se u budućnosti ništa neće promeniti.

Neke loše odluke su donete, a niko za to neće da preuzme odgovornost“, istakao je 47-godišnjak, koji implicira i da je njegov otkaz 2014. godine bio deo iste strategije.

Korist individualaca stavljena je ispred timskog dobra. Zbog čega je za pet sportista potrebno pet različitih trenera? To sigurno nije uzrokovalo dobre rezultate“, zaključio je Pojntner.