Felder: Šlirencauer se ne oseća konkurentnim

Ski skokovi 13. dec. 201815:16 > 15:39
Podeli:
Getty Images/Lars Baron

Trener austrijskih ski skakača Andreas Felder kazao je da je Gregor Šlirencauer otišao na pauzu na neodređeno vreme i da će se vratiti kada se bude ponovo osećao spremnim.

Prošlo je četiri godine od kada je Šlirencauer, inače najuspešniji ski skakač svih vremena kada je broj pobeda u Svetskom kupu u pitanju, trijumfovao u skokovima.

Ni u ovoj sezoni stvari nisu sjajne za popularnog Šlirija. Posle neuspešnog starta, nekadašnji dominator u Svetskom kupu odlučio je da pauzira i odustao je od skokova u Engelbergu.

Kada će ponovo biti deo austrijskog tima, trener Felder ne može sa sigurnošću da kaže.

Gregor pravi pauzu na neodređeno vreme. Trenutno se ne oseća konkurentnim. Negovi skorašnji pozitivni rezultati mogu da se pripišu slučajnosti“, istakao je Felder i dodao:

Treba da se vrati kada bude imao osećaj da njegov sistem funkcioniše. Mi ćemo mu, u svakom slučaju, dati dovoljno vremena za to“.

Kao glavni razlog za Šlirencauerovu stagnaciju u poslednjih nekoliko godina Felder navodi činjenicu da nije držao korak sa vremenom.

Prevideo je neke stvari. Konkurencija ga je u međuvremenu pretekla. Vremena se menjaju, materijali, oprema. Čovek ne sme dugo da ostane na onome što je nekada bilo dobro. Ali, ne sme da se izgubi nada kada je on u pitanju. Šliri je, kao i radije, fantastičan skakač i ima kvalitet i preduslove da prebrodi ovaj period“.

Odličan primer za nekoga ko je uspeo da se vrati posle „pada“ je poljski skakač Kamil Stoh.

U sezoni posle dvostrukog zlata na Zimskim olimpijskim igrama 2014, Stoh je bio tek 22. u Svetskom kupu. Tada je promenio svoj ceo sistem i adaptirao se. Njegov skok u tehničkom smislu nema nikakve veze sa onim iz 2014, a on je bez obzira na to ekstremno uspešan“.

Da li će Šlirencauer 29. decembra biti deo austrijskog tima na startu turneje Četiri skakaonice u Oberstdorfu još nije odlučeno.