Prvenac Gajgera u Engelbergu

Ski skokovi 15. dec. 201818:33 > 18:35
Podeli:
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Nemački skajač Kajl Gajger došao je do prve pobede u karijeri pošto je slavio na prvom takmičenju u švajcarskom Engelbergu u okviru Svetskog kupa.

Gajger je do prvenca stigao ukupnim skorom od 302 boda, zahvaljujući skokovima od 135 i 141 metra.

Drugo mesto zauzeo je Pjotr Žila iz Poljske, dok je treći bio Austrijanac Danijel Huber.

Posle prve serije, u vođstvu se nalazio Rus Jevgenij Klimov, ispred Žile i Štefana Laja iz Nemačke, dok je Gajger bio peti. 25-godišnji Nemac je potom zasijao, imao je ubedljivo najbolji skok dana, što mu je omogućilo napredak do rezultata karijere. Laje je skočio tek 135,5 metara, Klimov metar i po kraće, a od skakača koji su se našli na podijumu najlošije je skakao Žila, koji je imao skok od 136 metara.

Najbolju trojicu sledio je Norvežanin Johan Andre Forfang, ispred Klimova, Laja i Japanca Rjojua Kobajašija, koji je od svih skakača ostvario najveći broj trijumfa ove sezone. Prvu desetoricu kompletirali su Austrijanac Štefan Kraft, aktuelni osvajač Svetskog kupa Kamil Štoh i još jedan austrijski skakač Mihael Hajbek.

Kobajaši na čelu tabele ima 456 bodova, Žila ga prati sa 365, dok su Forfang i Stoh treći sa po 305 bodova.

U nedelju su na programu drugi individualni skokovi u Engelbergu, a potom sledi pauza u Svetskom kupu do 30. decembra, kada u Oberstdorfu startuje turneja Četiri skakaonice.