Kraft najbolji, Oberstdorf bez Prevca i Kasaija

Ski skokovi 29. dec. 201818:42 > 18:44
Podeli:
Sebastian Widmann/Getty Images

Austrijski skakač Štefan Kraft ostvario je najbolji rezultat u kvalifikacijama pred prvo takmičenje ovosezonskog izdanja turneje Četiri skakaonice u nemačkom Oberstdorfu.

Kraft je kvalifikacije završio na vrhu sjajnim skokom od 138,5 metara, što mu je donelo 153,1 boda.

Povezano

Drugo mesto zauzeo je vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Rjoju Kobajaši, koji je imao skok identične dužine, ali je zbog ocena bio 0,2 boda iza Austrijanca. Najbolju trojicu kompletirao je Pjotr Žila iz Poljske, osvojivši 150,5 bodova.

Aktuelni osvajač Novogodišnje turneje Kamil Stoh u kvalifikacijama je zauzeo osmo mesto sa 144,4 bodova. Između dvojice Poljaka našli su se Norvežanin Andreas Stjernen, Danijel Huber iz Austrije, Čeh Roman Kudelka i nemački skakač David Zigel. Među prvom desetoricom našli su se još jedan Poljak David Kubacki i olimpijski šampion Andreas velinger.

Od slovenačkih skakača najbolji rezultat ostvario je Timi Zajc na 15. mestu. Pored njega, za glavno takmičenje u Oberstdorfu kvalifikovali su se i Jernej Damjan, Bor Pavlovčič, Anže Semenič i Peter Prevc. Za razliku od njih, mesto nije izborio Domen Prevc, koji je bio prvi ispod crte, a takmičenje će proteći i bez legendarnog Norijakija Kasaija, koji je bio 53. u kvalifikacijama.

Takmičenje u Oberstdorfu na programu je u nedelju od 16.30, a Četiri skakaonice se zatim nastavljaju 1. januara u Garmiš-Partenkirhenu. Potom slede takmičenja u Insbruku 4. januara i Bišofshofenu dva dana kasnije.