Četiri skakaonice: Kobajaši pokorio i Garmiš!

Ski skokovi 1. jan 201915:53 > 15:54
Podeli:
Sebastian Widmann/Getty Images

Japanski ski skakač Rjoju Kobajaši posle Oberstdorfa trijumfovao je i na drugom takmičenju u okviru turneje Četiri skakaonice održanom u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu.

Kobajaši je do šestog trijumfa ove sezone došao ukupnim skorom od 266,6 bodova zahvaljujući skokovima od 136,5 i 133 metara.

Povezano

Drugo mesto zauzeo je Nemac Markus Ajzenbihler sa skoro dva boda manje, a daleko od njih našao se trećeplasirani David Kubacki iz Poljske.

22-godišnji Kobajaši je prvu seriju završio sa samo 0,2 boda više od Ajzenbihlera, a njih dvojica su već tada uspela da se odvoje od ostalih rivala. Najbliži im je tada bio Kobajaši, a iza njih su male razlike delile ostale skakače.

U nastavku je zasijao branilac titule na turneji Kamil Stoh, koji je prvu seriju završio na tek 16. poziciji. Skočio je 134 metra i imao ubedljivo najbolje ocene, što mu je donelo veliki napredak u drugoj rundi.

Poljak se na čelu zadržao sve dok na red nije stigao Čeh Roman Kudelka, petoplasirani u prvoj seriji. Iskusni Kudelka je imao za dva i po metra kraći skok od Stohovog, ali je uspeo da ga pretekne za oko četiri i po boda.

Posle njih na red je došao Japanac Juniširo Kobajaši, koji se umetnuo između Kudelke i Stoha, a zatim su se na zaletištu našla najbolja trojica. Kubacki je skočio 133 metra, ali nije ni mogao da ugrozi Ajzenbihlera, koji je imao za dva metra duži skok, da bi na kraju Kobajaši povećao svoju prednost.

Kudelka je takmičenje završio na četvrtom mestu, ispred Kobajašija i Stoha, a sledio ih je Nemac Štefan Laje. Najbolju desetoricu kompletirali su Slovenac Timi Zajc i dvojica norveških skakača Halvor Egner Granerud i Andreas Stjernen.

Posle novog trijumfa, Kobajaši je povećao svoju prednost u borbi za ‚Zlatnog orla‘. Japanac ima 548,9 bodova, a prate ga Ajzenbihler sa 546,6 i Kubacki sa 526.

Kobajaši je prvi i u poretku Svetskog kupa sa 756 bodova, ispred Poljaka Pjotra Žile, koji je bio 11. u Garmišu, i Stoha sa 437.

Na Novogodišnjoj turneji sada sledi selidba u Austriju, gde najbolje skakače sveta čeka druga polovina takmičenja. U petak će ih ugostiti Insbruk, a u nedelju Bišofshofen.