Kobajaši: Zašto ne bih prestigao Prevca?

Podeli:
Getty images/Ryan Pierse

Rjoju Kobajaši osvojio je Novogodišnju turneju trijumfima u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu, što je prethodno pošlo za rukom samo Svenu Hanavaldu 2002. i Kamilu Stohu 2018. godine.

22-godišnjak nije tipičan Japanac, ocenio je austrijski portal Laola1. Iako je ljubazan i učtiv, skromnost nije osobina koje bi mogla da mu se pripiše. On je i pre finala Novogodišnje turneje bio siguran u konačan ishod.

Povezano

Ne mogu da zamislim da me neko prestigne“, istakao je Kobajaši pre skokova u Insbruku povodom prednosti od 25 metara.

Japanski skakač može da se pohvali sjajnim rezultatima u dosadašnjoj sezoni – posle prvog trijumfa u Svetskom kupu u finskoj Ruki, zabeležio je još sedam pobeda. Dve godine posle debija u Svetskom kupu, kada mu je pripalo sedmo mesto u Zakopanama, Kobajaši je dostigao vrhunac svoje karijere.

Za ovog skakača sa severa Japana ipak nije sve išlo sasvim glatko. Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu pripalo mu je sedmo i deseto mesto na velikoj skakaonici. Pomenuti rezultati bili su vesnici velikog uspeha, te je Rjoju, nepunih godinu dana posle ZOI, pokorio Novogodišnju turneju i upisao se u istoriju kao treći sportista koji je bez konkurencije bio na sve četiri stanice.

Pored toga, od ukupno 11 takmičenja od početka sezone, deset puta se našao na podijumu. Deluje da Kobajašija ništa ne može da izvede iz koloseka. On smatra da rekord Petera Prevca (15 pobeda u sezoni 2015/16) nije nedostižan.

Zašto ne bih uspeo u tome?“, pita se Rjoju.

Skokovi 1,73 metra visokog Japanca uvek deluju krajnje sigurno. Za razliku od mnogih, Kobajaši nije na donjoj granici kada je težina u pitanju, a njegova tehnika izaziva divljenje. Posle odraza, on veoma rano zauzima savršenu poziciju i konstantno je u idealnom balansu.

Moj sistem je jako stabilan, mogu uvek da ga ponovim“, objasnio je Kobajaši i dodao da je njegova mentalna snaga još jedna karakteristika kojom se ponosi.

Trenutno vodeći u Svetskom kupu otkrio je od koga je „kupio znanje“.

Mnogo sam naučio od Norijakija Kasaija, i to ne samo kada je tehnika u pitanju, već i kako čovek treba da živi kao sportista. Gledao sam video snimke mnogih velikih skakača i na taj način sam učio“, istakao je Kobajaši, čija se dva rođena brata Junširo i Juka takođe bave ski skokovima.

Njega u domovini, u gradu Saporo, trenira Finac Jane Vateinen. Sezona 2016/17 Svetskog kupa, koju je završio bez poena, uticala je na mladog skakača i podstakla ga da se uozbiji.

Kada je Rjoju razumeo da mora da radi više, umesto da vozi Porše, postao je zaista dobar“, istakao je trener Vateinen.

Kobajaši se nalazi na čelu Svetskog kupa sa 956 bodova, a prate ga Poljaci Pjotr Zila sa 529 i Kamil Stoh sa 504 boda.

Sezona će biti nastavljena skokovima u japanskom Saporu od 11. do 13. januara.