Verner Šuster saopštio da se povlači

Podeli:
Getty Images/Alex Grimm

Selektor nemačkih ski skakača Verner Šuster odlučio je da ne produži ugovor koji mu ističe krajem sezone. Saopštenje tim povodom dali su 49-godišnji Austrijanac i Skijaški savez Nemačke u četvrtak u Oberstdorfu.

Ovo je bilo neverovatno intenzivno vreme. Ne samo ja, već i moje okruženje je učinilo ogroman napor, a sada bih morao da produžim ugovor do Zimskih olimpijskih igara 2022. Trenutak je da kompaktnu i stabilnu reprezentaciju predam drugome“, istakao je Šuster.

On, ipak, ne isključuje mogućnost ostanka u nemačkom Savezu, obavljajući neku drugu funkciju.

Prva opcija je da ostanem u Savezu, na kojoj god poziciji. To bi moglo da bude interesantno, trenutno smo u pregovorima. Druga varijanta je angažman u Skijaškoj gimnaziji Štams, u kojoj sam od 1998. do 2007. vodio austrijski podmladak. Ipak, pauza bi mi dobro došla, već 21 godinu radim kao trener“, istakao je austrijski stručnjak i dodao:

Moje mlađe dete me zimi viđa samo na televiziji“.

Njegovi najveći uspesi sa nemačkim skijašima su timska pobeda na Zimskim olimpijskim igrama 2014, trijumf Zeverina Frojnda u ukupnom poretku Svetkog kupa 2014/15 i olimpijsko zlato Andrasa Velingera. Jedino odličje koje mu je ostalo uskraćeno je ‘Zlatni orao’ sa Novogodišnje turneje.

Još nije poznato ko će biti njegov naslednik. Savez nije hteo da iznese svoj stav po pitanju Šusterovog nekadašnjeg asistenta Štefana Horngahera, koji važi za favorita. On je trenutno angažovan u poljskom skijaškom nacionalnom timu, ali mu ugovor takođe ističe krajem sezone.

Horngaher je nekadašnji svetski šampion i ima godina koliko i Šuster. Bio mu je asistent u nemačkom timu od 2011. do 2016. godine, a Kamila Stoha je vodio do treće olimpijske pobede i do dva trijumfa na turneji Četiri skakaonice.