Ajzenbihleru svetsko zlato na velikoj skakaonici

Ski skokovi 23. feb. 201916:48 > 16:50
Podeli:
Lars Baron/Getty Images

Nemački ski skakač Markus Ajzenbihler ostvario je najveći uspeh karijere pošto je osvojio zlato na velikoj skakaonici na Svetskom prvenstvu u Austriji.

Ajzenbihler, koji u karijeri nije upisao nijedan trijumf u Svetskom kupu, ubedljivo je slavio na skakaonici Bergizel u Insbruku, koji se nalazi oko 25 kilometara od Zefelda, koji je domaćin planetarnog šampionata.

27-godišnji Nemac je do pobede došao ukupnim skorom od 279,4 bodova, zahvaljujući skokovima od 131,5 i 135,5 metara. Drugo mesto, sa 12 bodova manje, zauzeo je njegov sunarodnik Karl Gajger, dok se na najnižem stepeniku pobedničkog postolja našao Švajcarac Kilijan Pajer.

Posle prve runde, Pajer je držao čelo, ispred Ajzenbihlera i Japanca Rjojua Kobajašija, dok je Gajger bio četvrti. U nastavku takmičenja, Nemci su zasijali i na najbolji način iskoristili lošije skokove Kobajašija i Pajera. Vodeći u Svetskom kupu je skočio tek 126,5 metara, dok je Pajer sleteo tri metra dalje.

Kobajaši je morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Kamila Stoha iz Poljske i prošlog svetskog šampiona na velikoj skakaonici Štefana Krafta. Johan Andre Forfang je bio najbolji među Norvežanima na sedmom mestu, ispred sunarodnika Roberta Johansona. Prvu desetoricu kompletirali su Rihard Frajtag iz Nemačke i Slovenac Timi Zajc.

Još dvojica slovenačkih skakača su izborila plasman u drugu rundu pored Zajca – Peter Prevc je zauzeo 16. mesto, dok je Žiga Jelar bio sedam pozicija iza njega.

Svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama na programu je do 3. marta, a skakače čekaju još dva takmičenja – individualno u nedelju i na maloj skakaonici 1. marta. Neki od njih će učestvovati i u mešovitim skokovima, koji su zakazani za pretposlednji dan šampionata.