Poljaci sa novim cipelama najavljuju duže skokove

Ski skokovi 22. nov. 201913:02 > 13:07
Podeli:
Getty Images/Lars Baron

Kvalifikacionom serijom, danas u poljskoj Visli počinje 41. sezona Svetskog kupa u skijaškim skokovima.

Veliki Kristalni globus braniće Japanac Rjoju Kobajaši, a trofej namenjen pobedniku Kupa nacija pokušaće da sačuvaju Poljaci.

Domaći asovi biće i glavni protagonisti premijere na velikoj skakaonici „Adam Mališ”. Po pisanju tamošnjih medija, Poljaci će u isto vreme „patentirati” nove cipele, koje će im navodno omogućiti puno bolji nastup. Novinari pišu, skokove duže u proseku za 6 do 8 metara!

I pored svega, konkurencija nije zabrinuta. Nemci smatraju da je nemoguće imati toliku pomoć samo od opreme, pod uslovom da su izgled cipela i materijal od kojih su napravljene, u skladu sa propisima FIS.

Činjenica jeste da cipele igraju važnu ulogu u skijaškim skokovima, u kojem mnogo toga zavisi od prefinjenog osećaja. Uostalom, one predstavljaju vezu između tela i skija. Sa dobrim cipelama, kažu skakači, sve je moguće, a sa lošim – ništa!

Svesni su toga bili i Poljaci, pa su zajedno sa jednom manje poznatom kompanijom Nagaba, u mestu Krapkovice, odlučili da razvijaju specijalne cipele za skakanje. Naravno, nisu one baš tako čudesne, kako žele da ih predstave, ali su definitivno posebno pravljene za svakog skakača ponaosob.

Teško je reći koliko će nam metara doneti, ali će nam sigurno puno pomoći. Definitivno su bolje od onih, sa kojima su momci skakali do sada, pa mogu da kažem da će nam to biti glavno oružje u narednoj sezoni”, rekao je prvi trener reprezentacije Čeh Mihal Doležal, koji je nasledio Štefana Horngahera na čelu nacionalnog tima Poljske. Austrijski stručnjak postao je glavni trener Nemaca.

U isto vreme Doležalov pomoćnik Gžegorž Sobčik se složio da su cipele samo deo šampionskog mozaika, kojeg nameravaju da sklope do Olimpijskih igara u Pekingu, 2022. godine.

Naravno, prosečan skakač koji bi obuo naše cipele, ne bi odmah počeo da leti do dna skakaonice. Ne funkcioniše to baš tako. Najpre mora da bude u stanju da dobro skače, pre nego što dođe u mogućnost da mu cipele dodatno pomognu”, rekao je 38-godišnji poljski trener.

Međutim i sami skakači su oduševljeni novim cipelama:

Zahvaljujući njima bolje upravljam skijama u vazduhu. Udobnije su, što nije beznačajno prilikom zaleta”, kaže Pjotr Žila, koji je prethodne sezone zauzeo četvrto mesto u Svetskom kupu, odmah iza zemljaka Kamila Stoha.

A trostruki olimpijski pobednik o novom poljskom oružju ima takođe pozitivno mišljenje.

Cipele su veoma korisne u samom vođenju skije na zaletištu, ali i u vazduhu. Međutim, važno je i to što imamo svog proizvođača opreme”, ističe Stoh, 32-godišnji šampion iz Zakopana, koga najveći stručnjaci ponovo vide u borbi za titulu pobednika Svetskog kupa.

Važnu ulogu u celoj priči ima i sportski direktor reprezentacije, legendarni Adam Mališ, koji je zapravo pokrenuo projekat „Peking 2022”, sa ciljem da celu naciju zadrži budnom, kada su u pitanju njihovi skakači.