Troboj ili četvoroboj za „Zlatnog orla”

Ski skokovi 2. jan. 202010:22 > 10:27
Podeli:
Getty images/Daniel Kopatsch

Završene su nemačke epizode na „68. Novogodišnjoj turneji četiri skakaonice”. Pred nastavak takmičenja u Austriji (Insbruk u subotu i Bišofshofen u ponedeljak), stručnjaci su složni u proceni da bi ovo mogla da bude jedna od najzanimljivijih i najneizvesnijih Turneja.

U generalnom plasmanu, prvu četvoricu deli 19 bodova, ili preciznije – oko 11 metara. Vodeći Japanac Rjoju Kobajaši ima 587.2, drugoplasirani Nemac Karl Gajger 580.9, trećeplasirani Poljak David Kubacki 578.7 i četvrtoplasirani Norvežanin Marijus Lindvik 568.3 bodova.

Već petoplasirani Štefan Kraft zaostaje 33,6 bodova (oko 19 metara), ali se Turneja seli u njegovu Austriju, pa bi neka spektakularna pobeda u Insbruku, vratila nadu domaćinu da može do sveukupne pobede.

Po meni, prva trojica su u igri”, kaže Gorazd Bertoncelj, prvi trener slovenačkih „Orlova”. „Međutim, prednost bih dao Kobajašiju, koji je prošle sezone sjajno skakao u Insbruku i Bišofshofenu. Hendikep za Gajgera je što se više ne skače u njegovoj Nemačkoj. Kubacki je rasterećen i njegove šanse su takođe velike”.

Norvežanin Lindvik, koji je zadivio pobedom u Garmišu, nije čovek za titulu u generalnom plasmanu, po mišljenju Bertoncelja.

Lindvik ima izuzetno agresivan odraz na mostu. Kada pogodi odskok, može da leti jako daleko. Možda je sve iznenadio sa pobedom, ali je cele sezone među najboljim. U Ruki je bio diskvalifikovan, inače bi i tamo bio na podijumu”, podsetio je trener Slovenaca.