Šmid najbolji u kvalifikacijama u Oslu

Podeli:
Daniel Kopatsch/Getty Images

Nemački ski skakač Konstantin Šmid ostvario je najbolji rezultat u kvalifikacijama za takmičenje na velikoj skakaonici, koje će u okviru Svetskog kupa u nedelju biti održano u Oslu.

Šmid, koji trenutno zauzima 15. poziciju u ukupnom poretku Svetkog kupa, ostvario je skok od 130 metara, što mu je donelo 127,7 bodova. Njegovi zemljaci nisu uspeli da se plasiraju u prvih deset – Štefan Leje je bio 12, Karl Gajger odmah iza njega, a Markusu Ajzenbihleru i Severinu Frojndu pripalo je 31. i 33. mesto.

Iako je skočio pola metra dalje od Šmida, Austrijanac Mihael Hajbek dobio je 127,5 bodova, zbog čega mu je pripao drugi najbolji rezultat.

Slovenac Žiga Jelar se posle skoka od 129,5 metara našao na trećoj poziciji. Nijedan od njegovih zemljaka nije ostavrio zapaženiji skok, te je braći Peteru i Domenu Prevcu pripalo 25. i 28. mesto. Peter je skočio 121, a Domen 124,5 metara.

Austrijancima Štefanu Kraftu i Gregoru Šlirencaueru pripalo je šesto i sedmo mesto, a jedan od favorita Kamil Stoh je posle skromnih 120 metara završio tek na 27. poziciji.

Takmičenje u muškoj timskoj konkurenciji je na programu u subotu, a individualno nadmetanje je dan kasnije. Dame će se, takođe, u pojedinačnoj konkurenciji takmičiti u nedelju.