Svetsko prvenstvo na Planici u novom terminu

Ski skokovi 26. maj. 202018:53 > 18:58
Podeli:
Getty images/Jan Hetfleisch

Izvršni bord Međunarodne skijaške federacije (FIS) potvrdio je na video-konferenciji novi datum Svetskog prvenstva u skijaškim letovima, koje će se održati na Planici (Slovenija) od 11. do 13. decembra ove godine.

SP u skijaškim letovima trebalo je da se održi od 19. do 22. marta, ali je zbog pandemije koronavirusa prebačeno za kraj ove godine.

Takođe, FIS je potvrdio kalendar za sezonu 2020./21. i osnovao posebne timove za procenu stanja u pandemiji koronavirusa.

Oni će pripremiti smernice za takmičenja i po potrebi ih prilagoditi. S obzirom na trenutno otvaranje sporta širom sveta, FIS veruje da imaju dovoljno vremena za pripremu takmičenja i prilagođavanje situaciji.

Izborni kongres FIS, zakazan za sredinu maja na Tajlandu, odložen je za 4. oktobar i održaće se u Cirihu. Pre toga, 1. oktobra, Svetska skijaška federacija će preispitati tadašnje stanje, uključujući opcije putovanja, i po potrebi doneti novu odluku.

Aktuelni predsednik Švajcarac Đanfranko Kasper, koji vodi FIS od 1998. godine, najavio je prošle godine da se više neće kandidovati.

U isto vreme italijanski organizatori Svetskog prvenstva u alpskom skijanju u Kortini d’Ampeco zatražili su od skijaške federacije da odloži SP do 2022. zbog pandemije koronavirusa koji je od samog početka zahvatio grad i regiju. O tome će se ponovo odlučiti do 1. jula, nakon ispitivanja svih mogućih segmenata i nakon razgovora sa različitim uključenim organizacijama.