Skijaši kreću na OI: Predstavićemo Srbiju na najbolji način

Ex-Yu mix ZOI 27. jan 202214:10 > 01. feb 2022 11:26
Marko Vukićević i Nevena Ignjatović
FOTO: OKS

Srpski skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević sa velikim uzbuđenjem čekaju početak Olimpijskih igara, a obećali su da će pružiti svoj maksimum na stazama u Pekingu.

Nevena Ignjatović će učestvovati na svojim četvrtim Olimpijskim igrama. Takmičiće se u dve discipline – spustu i alpskoj kombinaciji, dok je od superveleslaloma odustala zbog povrede kolena koju je doživela u Kortini d’Ampeco.

Povezane vesti

„Ja sam dobro. Doživela sam pad pre sedam dana, ali dobro sam, oporavak ide svojim tokom. Optimistična sam. Daćemo sve od sebe i dajemo sve od sebe da budem spremna za svoje trke. Plan je da vozim spust i alpsku kombinaciju. U ovoj situaciji bi bio rizik da vozim i super dži“, rekla je Nevena na konferenciji za medije.

„Verujem u čuda. Dugo nisam skijala slalom, tako da jedva čekam kobinaciju. Malo je sreća na mojoj strani jer su trke polovinom februara, imam vremena da se oporavim. Žao mi je što idemo samo nas dvoje, ali to je motiv da zablistamo“.

Ignjatovićeva bi trebalo za Kinu da krene za sedam dana, a nada se da će u tom periodu uspeti da se oporavi.

„Moji ligamenti su u redu. Od četvrtka je stanje za 50 odsto bolje. Iznenađena sam da to tako dobro ide, jer mi je koleno izgledalo kao košarkaška lopta“.

Nevena Ignjatović
S lden Rettenbachferner Gletsche via Guliver

Nevena je prethodno nastupala na Igrama u Vankuveru 2010, Sočiju 2014 i Pjongčangu 2018. godine, gde je i ostvarila najbolji plasman, osvojivši 14. mesto u alpskoj kombinaciji.

„Uvek želimo da popravimo rezultat, to je jače od nas. To je naše srpsko, da uvek moramo da budemo bolji. Da je sve teklo kako smo želeli, cilj je bio top 7 u kombinaciji, ali pošto je bilo povrede, ne znam. Disciplina je kao rulet, sve je moguće. Daću sve od sebe. Trenutno sam 30. na svetskoj listi, nadam se da ću imati sreće sa startnim brojem. Ne volim da pričam unapred, zavisimo od dosta stvari“.

Staze u Pekingu nepoznanica su za sve takmičare.

„Skijala sam u Kini, ali ne na ovim stazama. One su napravljene za Olimpijkse igre. Dobili smo video snimke, znamo kako izgleda teren. Ipak, drugačije je kada stvarno izađete na stazu“.

Marko Vukićević put Kine kreće danas i nosiće srpsku zastavu na ceremoniji otvaranja.

Marko Vukićević
foto: Ski savez Srbije

„Ja sam srećan što mogu da idem, jer sam imao poteškoće koje se tiču povreda. Doživeo sam težak pad u Švajcarskoj i zadnje dve godine sam svaki dan radio na tome da se vratim na staze i igre u Pekingu su bile moj glavni cilj. Meni je sam odlazak već lična pobeda. Spreman sam i uzbuđen. Predstavljaćemo Srbiju na najbolji mogući način, pružićemo maksimum“, rekao je Marko.

U Pekingu će se srpski skijaš takmičiti u dve discipline – u superveleslalomu i u spustu.

„Spust je moja glavna disciplina. Najviše nada polažem u tu trku. Mada ne volim da pričam o rezultatima. Uvek idem sa stavom da dam svoj maksimum u tom trenutku. Skijanje je nepredvidiv sport, ne zavisi sve od samog sportiste. Mi radimo na tome da pomerimo granicu i da budu bolji rezultati. U sportu nema obećanja, nadamo se što boljem ishodu. Izlazimo na ovu stazu prvi put, biće zanimljivo“.

Vukićević smatra da je prednost to što će staza biti nova za sve takmičare.

„Pred svake Igre obično bude probna trka, ali sad zbog korona mera nije moglo tako. To je za nas dobro, jer neke druge nacije obično imaju više prilika da se upoznaju sa stazom, a sad će biti isto za sve. Za nas je to bolje, da smo svi na istom pred start“.

Vukićević će takmičenje početi 6. februara, kada će se održati trka u spustu. Dva dana kasnije voziće superveleslalom.

Ignjatovićeva prvu trku vozi 15. februara, kada je na programu spust. Alpska kombinacija će se voziti 17. februara.

Komentari

Vaš komentar