Goldi

Branislav Jocić 17. feb 202210:002 komentara
Podeli:
Getty Image Michael Steele / Staff

Kao što je Frenk Sinatra sve radio i uradio na svoj način u muzici, tako je i Andreas Goldberger u ski skokovima.

Skoro celu deceniju 1990-ih, Goldi, kako su ga od milošte zvali, bio je omiljeni sin Austrije. Mali Andreas je kao klinac, živeći duboko u divljini austrijskih Alpa, ostao fasciniran skokovima Karla Šnabla i Tonija Inauera. Slučaj je hteo da na samo nekoliko minuta vožnje bude letaonica „Kulm“ u Bad Mitendorfu.

Počeo je trening od skakaonice do sedam metara, pa devet, pa 13. Zvezda je bila rođena…

Među profesionalce je stigao već kao 15-godišnjak. Dugo je kucao na vrata, a prva pobeda je došla u Inzbruku 3. januara 1993, na legendarnom Bergizlu, koji će vremenom postati njegova omiljena skakaonica. Odmah zatim, slavio je i u Bišofshofenu i to u velikom stilu. Simpatični, raspoloženi, nasmejani, rumeni Andreas počeo je da poprima obrise narodnog heroja.

Čak i kada je gubio, gubio je sa stilom. Te godine u Falunu, na Svetskom prvenstvu je osvojio srebro na 90-metarskoj skakaonici i bronzu na 120-metarskoj skakaonici i u timskom takmičenju. Na kraju sezone, osvojio je veliki kristalni globus kao najbolji u Svetskom kupu. Postao je omiljeno lice ORF-a, a „austrijski san“ je već bio ispunjen.

Getty Images / Matthew Stockman

Sledeće godine u Lilehameru, na Olimpijskim igrama, osvojio je bronzu na velikoj skakaonici i još jednu u konkurenciji timova sa Austrijom. Espen Bredesen i Jens Vajfslog su bili za trunku bolji. Isto to se dogodilo i u generalnom plasmanu, ali se Goldi nije predavao. Sledeće sezone, na SP u Tander Beju, okitio se srebrom na 120-metarskoj skakaonici.

Krajem te sezone na planici, postao je prvi čovek koji je preskočio 200 metara. Ali, dodirnuo je sneg rukama, što čini skok nevažećim i tako mu je, bukvalno za dlaku, izmaklo večno mesto u istoriji. Prvi preko 200 metara (zvanično) skočio je Toni Nijeminen. Drugi kristalni globus za Goldija je usledio na kraju sezone i već tada, makar više ne uradio ništa, Andreas je imao status legende.

Ali, čisto da se osigura, osvojio je zlato na SP u skijaškim letovima januara 1996. Takmičenje održano u Bad Mitendorfu, gde su sve dečačke uspomene ležale zapečaćene. Kažu da je bilo pre i nakon toga nezabeleženih 100.000 gledalaca i da je više od polovine došlo samo zbog njega. Tim trijumfom, nije više bio legendarna, već kultna, mitska ličnost. Zaraznog osmeha, zlatokos, sićušan, niste mogli da ne volite Andreasa Goldbergera. Treći put, Svetski kup je bio u njegovim rukama na kraju te sezone

Ipak, ispostaviće se da je dvadeseta pobeda u Svetskom kupu, ostvarena u Harahovu 9. marta 1996. bila i poslednja. Opšte je poznato da ko visoko leti, nisko pada, a tu sudbinu nije uspeo da izbegne ni Goldi. Teret ogromne slave, status nacionalnog heroja, bio je, jednostavno, previše za njega. Odao se alkoholu, lakim, pa ponekad i teškim drogama. Na skakačkoj mapi ga nije bilo više nigde. Uspeo je da osvoji još jednu bronzu, na Svetskom prvenstvu u Trondhajmu 1996. ali se to ispostavilo kao „Labudova pesma“. Goldi je tonuo sve dublje.

Osećao se usamljenim i neshvaćenim. Bolest je počela da bude i na „nervnoj bazi“. Frustracije su se samo nastavile. Pred ZOI u Naganu, nije bio u konkurenciji za tim Austrije, pa umalo nije uzeo jugoslovensko državljanstvo i skakao pod „trobojkom“. Ipak, brže nego što ste tri puta brzo uspeli da izgovorite „Andrija Zlatobrdić“, pomirio se sa Austrijancima i bio u Naganu.

Bio je u Naganu samo zbog specijalne dozvole koju su „izboksovali“ jer Japanci ne puštaju u svoju zemlju one koji su dokazano koristili drogu. Možda bolje da nije ni odlazio. Bio je 22. na „normalnoj“ skakaonici, a onda je na velikoj i u timskom takmičenju bio van austrijskog tima. Njegovo mesto je zauzeo Martin Helvart.

Getty images / Antoine Antoniol

Činilo se da je to Goldijev tužan kraj i da će se vratiti pravo u austrijsku divljinu i anonimnost, odakle je i došao. Ali, onda Goldi ne bi bio Goldi, koji je skakao i živeo za svoju dušu, na oduševljenje navijača i na užas trenera. Pravo niotkuda, 2001. osvaja zlato na SP u Lahtiju sa reprezentacijom i još jednu bronzu na velikoj skakaonici.

Na Planici, pravi let od 225 metara, koji će dugo stajati kao svetski rekord, a 2004. osvaja i bronzu na SP u ski letovima kao član austrijskog tima.

Tada, sa 29 godina, tri Svetska kupa, dve Novogodišnje turneje i bezbroj drugih medalja, stvarno je bio kraj. Goldberger je bio jedan od pionira „V“ stila skakanja, preteča niskih i lakih takmičara koji će dominirati ovim sportom. Uspeo je život da dovede u red i sada drži predavanja o tome „kako se nositi sa neuspehom, ali i sa uspehom“.

Takođe, radi kao stručni konsultant za ORF i ponekad skače sa kamerom i dok to radi, u isto vreme priča i objašnjava sve faze skoka, čisto da pokaže da je forma prolazna, a klasa večna…

 

Komentari

Vaš komentar