Čudo od deteta palo na dopingu, odluke o medaljama još nema

Vesti ZOI 10. feb 20228:56 > 13:0310 komentara
Podeli:
Kamila Valijeva
Matthew Stockman, Getty Images

U utorak je, uz vest da medalje za ekipno takmičenje u umetničkom klizanju jer postoje pravni problemi oko doping testa jednog od takmičara iz Rusije koja je osvojila zlato, stigla informacija da se radi o testu mlade Kamile Valijeve.

Dan kasnije stiglo je i pojašnjenje – čudo od deteta Kamila Valijeva na testu urađenom pred dolazak u Peking bila je pozitivna na nedozvoljen lek za srce, trimetadizin. Vest je objavio ruski list RBC. Lek se koristi za anginu pektoris, bol u grudima prouzrokovan koronarnom arterijskom bolešću.

Povezano

Cela situacija koja okružuje mladu klizačicu ugrožava zlatnu medalju, ali odluke o konačnom rasporedu i eventualnom oduzimanju medalje ruskom timu još nema.

Nejasno je da li je Olimpijski komitet Rusije uložio neku vrstu žalbe, ali Valijeva i dalje trenira u olimpijskom selu, a Ruska klizačka federacija potvrdila je samo da Valijeva nije suspendovana.

Situacija nije jednostavna. Valijeva je prema Svetskom antidoping kodeksu „zaštićena osoba“, jer još uvek nije napunila 16 godina. Sada će nekoliko pravnih timova raditi na ovom slučaju, pre nego što se donese konačni sud o Ruskinji.

Ako Valijeva bude kažnjena, očekuje se da će sankcija biti manja nego što bi bilo predviđeno za sportiste starije od 16 godina. Ipak, Međunarodna agencija za testiranje još uvek nije komentarisala pojedinosti slučaja.

Komentari

Vaš komentar