Fojc: Za 40 časova ću grliti porodicu sa zlatnom medaljom

Vesti ZOI 7. feb 202211:10 > 11:13
Beat Fojc
GEPAxpictures xHaraldxSteiner via Guliver

Švajcarac Beat Fojc osvojio je olimpijsku titulu u spustu, pošto je na stazi "Rok" u Janćingu trijumfovao sa rezultatom 1:42,69.

Na taj način postao je četvrti Švajcarac (Bernar Rusi, Pirmin Curbrigen i Didije Defago), olimpijski pobednik u najatraktivnijoj skijaškoj disciplini.

„Vreme je bilo idealno, bez vetra i zato sam imao sjajnu poziciju na skijama. San je postao java.“, bile su prve Beatove reči po ulasku u cilj.

„Bio je to težak spust, očekivao sam male razlike, jer smo svi prvi put u karijeri vozili trku na ovoj stazi.“

Olimpijsko zlato, za Fojca je jedan od najvećih trenutaka u karijeri:

„Olimpijske igre su velika stvar, a danas mi je uspelo da ih osvojim. U Pjongčangu pre četiri godine sam bio drugi i treći, a danas se nekako sve posložilo. To mi znači sve na svetu. Ne mogu da zamislim ništa lepše od povratka kući sa zlatnom medaljom.“

U nastavku Olimpijskih igara, Fojc će imati još jednu trku:

Povezane vesti

„U utorak ću biti na startu superveleslaloma, a onda se vraćam kući. Za 40 sati biću u prilici da zagrlim svoju porodicu“.

Kako stvari stoje, Beat će olimpijsku titulu proslaviti u svom Bernu, 11. februara, na dan svog 35. rođendana.

„Sigurno ćemo i večeras malo proslaviti, kao ekipa, ali u ovim Kovid uslovima i zato što se sezona Svetskog kupa ubrzo nastavlja, moraćemo da odložimo slavlje do proleća.“

Fojc je sredinom januara drugi put postao otac, pošto mu je verenica Katrin Trindl (Austrijanka), na svet podarila ćerku Lujzu. Po završetku trke pustio je i suzu, u momentu kad je razmenio nekoliko reči putem Vajbera sa svojim najbližima.

U dugoj i bogatoj karijeri, Fojc je imao titulu šampiona sveta iz Sent Morica (2017), srebro i bronzu sa Olimpijskih igara u Pjongčangu i čak četiri Kristalna globusa u spustu. Pobedio je 16 puta na trkama Svetskog kupa, od čega 13 puta u spustu.

Komentari

Vaš komentar