Norvežanima zlato u štafeti kombinatoraca, Grabak u istoriji

Vesti ZOI 17. feb 202213:47
Norvežani pobednici štafete u nordijskoj kombinaciji
The Yomiuri Shimbun via AP Images via Guliver

Norveška je trijumfovala na poslednjem takmičenju nordijske kombinacije u Pekingu, štafetnoj trci Gundersena, koja je sadržala jedan skok na velikoj skakaonici i kros-kantri trku 4x5 kilometara.

Espen Bjernstad, Espen Andersen, Jens Luras Oftebro i Jirgen Grabak, trijumfovali su u štafeti sa rezultatom 50:45,1 minuta, pošto su startovali kao drugi. Odlučujući beg iz grupe sa četiri takmičara inicirao je u trećoj izmeni Jens Luras Oftebro, a sve je u veliki trijumf pretvorio iskusni Jirgen Grabak.

Srebrnu medalju osvojili su Nemci – Manuel Fajst, Julijan Šmit, Erik Frencel i Vincenc Gajger, koji su imali 54,9 sekundi zaostatka. Sa samo tri desetinke sporijim vremenom, bronzu su proslavili Japanci – Jošito Vatabe, Hideaki Nagaji, Akito Vatabe i Rjota Jamamoto.

Posle duge završnice i borbe za dve medalje, Austrijanci su ostali praznih šaka. Martin Fric nije izdržao borbu sa Gajgerom i Jamamotom, pa se zadovoljio četvrtim mestom. Za trećeplasiranim Japanom, Austrija je imala 4,4 sekunde slabije vreme.

Osvajanjem zlatne medalje, istoriju nordijske kombinacije ispisao je 30-godišnji Grabak. Postao je prvi „kombinatorac“ sa četiri olimpijska zlata, pa je iza sebe ostavio takve veličine, kakvi su Feliks Gotvald, Erik Frencel i Sampa Lajunen…

Grabak uz četiri najsjajnija odličja ima i još dva srebrna, osvojena na tri Olimpijske igre (Soči, Pjongčang, Peking).

Komentari

Vaš komentar