Pripreme za OI: Masovna testiranja, zabrana napuštanja grada

Vesti ZOI 23. jan 202213:08 > 01. feb 2022 11:33
Podeli:
Olimpijske igre
REUTERS/Umit Bektas

Ostalo je još 11 dana do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, a tamošnje vlasti naredile su stanovnicima da se podvrgnu masovnom testiranju na koronavirus nakon što su kontrole poštovanja kovid protokola poslednjih dana dodatno zaoštrene.

Nakon što su u dva okruga u Pekingu zabeleženi novi slučajevi koronavirusa, a radi se o 25 slučajeva u Fengtai distriktu i još 14 u ostalim, vlasti su naredile stanovništvu da ne napuštaju grad.

Vladajuća Komunistička partija već danima sprovodi politiku nulte tolerancije kada su u pitanju zaraženi kovidom, svi koji su dobili pozitivan test u strogoj su izolaciji kako bi se sprečilo dodatno širenje virusa pred otvaranje Olimpijskih igara koje je zakazano za 4. februar.

U nedelju su stanovnici Fentgai distrikta mirno stajali na zaleđenim ulicama i čekali u redovima za testiranje.

Prestonica Kine mora „da najodlučnije i najstrože da sproveodi mere kojima će preseći lanac širenja epidemije, u principu osobe iz ugroženih predela ne bi smele da napuštaju Peking“, poručio je portparol gradske Vlade Ću Hejian na konferenciji za medije.

U nedelju je u celoj zemlji zabeleženo 56 novih slučajeva, a kineske zdravstvene vlasti navode da je čak 37 njih zaraženo pre ulaska u zemlju.

Sem za područje Pekinga, zabrane putovanja i napuštanja grada izdate su i za Ćian i Tianjin.

Olimpijske igre biće održane pod striktnim pravilima koje će podrazumevati izolaciju i za sportiste, novinare i zvaničnike koji dolaze u zemlju. Od sportista se zahteva da ili budu vakcinisani ili provedu određeni period u karantinu nakon dolaska u Kinu.

Komentari

Vaš komentar