„Slučaj Valijeva“: Amerikanci razočarani odlukom CAS

Vesti ZOI 14. feb 202210:00 > 10:05
Podeli:
Kamila Valijeva
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Izvršna direktorka Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država Sara Hiršlend oglasila se saopštenjem u kome navodi da je razočarana odlukom Suda za sportsku arbitražu da dozvoli ruskoj klizačici Kamili Valijevoj da nastavi sa takmičenjem u Pekingu.

Sud za sportsku arbitražu odlučio da ne izrekne privremenu suspenziju 15-godišnjakinji koja je u decembru pala na doping testu. Veće suda je saopštilo da bi sprečavanje mlade klizačice da se takmiči, njoj nanelo ‘nepopravljiivu štetu’.

„Razočarani smo porukom koju ova odluka šalje. Kolektivna je odgovornost cele olimpijske zajednice da zaštiti integritet sporta i da od sportista, trenera i svih uključenih zahteva da budu na najvišem nivou“, navodi se u saopštenju.

„Sportisti imaju pravo da znaju da se takmiče pod jednakim uslovima. Nažalost, danas im se to pravo uskraćuje. Čini se je ovo još jedno poglavlje u svistemski podržanom zanemarivanju ‘čistog’ sporta od strane Rusije. Znamo da ovaj slučaj još nije zatvoren i pozivamo sve u olimpijskom pokretu da nastave da se bore“.

Oglasio se i Olimpijski komitet Kanade.

„Mi smo u potpunosti posvećeni čistom sportu i čvrsto verujemo da niko ko je umešan u doping ili druge koruptivne radnje ne treba da bude deo olimpijskog pokreta. Iako verujemo da je odluka suda rezultat poštenog procesa, izuzetno smo razočarani ovim rezultatom“.

Pre nego što je odluka objavljena u ponedeljak, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams rekao je da će poštovati bilo kakvu presudu.

„To je odluka samo o privremenoj suspenziji u budućim događajima. Mi ćemo naravno poštovati presudu, kakva god ona bila“.

Valijeva je prethodno pomogla timu Rusije da dođe do zlata u timskoj konkurenciji, pošto je postala prva takmičarka koja je na Igrama izvela četvorostruki skok. Već u utorak očekuje takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji, gde je favorit za najsjajnije odličje.

Komentari

Vaš komentar