Zlatni poker Johanesa Tignesa Boa u Pekingu

Vesti ZOI 18. feb 202211:22
Johanes Tignes Bo
REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliver

Norveški as Johanes Tignes Bo (28), osvojio je zlatnu medalju u trci masovnog starta na 15 kilometara, čime je stigao do svog četvrtog najsjajnijeg odličja u Pekingu, a petog u karijeri.

I pored četiri promašaja na četiri gađanja (dodatnih 600 metara trčanja), mlađi od braće Bo bio je nedodirljiv za konkurenciju. Do cilja je stigao sa rezultatom 38:14,4 minuta.

Srebrno odličje pripalo je Šveđaninu Martinu Ponsiluomi (26), aktuelnom svetskom šampionu u sprintu, koji je uz „samo“ dva promašaja za pobednikom zaostao 40,3 sekunde.

Povezane vesti

Do bronze je stigao još jedan norveški as, 29-godišnji Vetle Sjaštad Kristijansen, sa zaostatkom od jednog minuta i 12 sekundi. Imao je i tri promašaja.

Kristijansen, koji je bio i član zlatne norveške štafete, osvajanjem trećeg mesta sprečio je francuskog asa Kentana Fijoa-Majea da dođe do šeste medalje na ovim Igrama, pošto je trku završio kao četvrtoplasirani, sa nešto više od 13 sekundi zaostatka za Norvežaninom. Francuza je istorije koštala i činjenica da je na poslednjem gađanju imao čak tri promašaja.

Tokom cele trke na stadionu za biatlon duvao je jak vetar, koji je stvarao mnogo problema takmičarima na strelištu. Prosto je neverovatan podatak da nijedan od tridesetorice takmičara nije imao ni „samo“ jedan promašaj, a o „čistoj nuli“ da i ne govorimo. Sa dva promašaja trku su završila samo dvojica biatlonaca, pomenuti Ponsiluoma i sedmoplasirani Austrijanac Simon Eder.

Biatlonci su ovom trkom završili olimpijski program u Pekingu, a sledeća takmičenja Svetskog kupa na programu su 5. i 6. marta u finskom Kontiolahtiju.

Komentari

Vaš komentar