FINA za transrodne osobe kreira „otvorenu kategoriju“

Plivanje 20. jun. 202219:28
Podeli:
Lia Tomas
Reuters/Brett Davis-USA TODAY Sports

Svetska plivačka organizacija FINA zabranila je transrodnim ženama da se takmiče u ženskoj konkurenciji ukoliko su i najmanjim delom prošli kroz muški pubertet.

Takođe, FINA teži tome da za elitna takmičenja na koja se ova zabrana odnosi napravi takozvanu „otvorenu kategoriju“ u kojoj bi se takmičile osobe koje imaju pol drugačiji od onog koje su imale na rođenju.

Za novo pravilo glasalo je 71 odsto od 152 člana FINA, a ono je predstavljeno kao „prvi korak ka punoj inkluziji“ transrodnih sportista. O ovoj odluci glasalo se na vanrednom Kongresu FINA.

Pravilo je dokumentovano na 34 strane i navodi da osobe koje su promenile pol iz muškog u ženski mogu da se takmiče u ženskim trkama samo ako mogu da dokažu da nisu prošle kroz bilo koju fazu puberteta kao muškarci, do Taner faze 2, a to je faza početka fizičkog razvoja, ili pre 12 godine, šta god da je od to dvoje nastupilo kasnije.

Ova promena znači da Lia Tomas, Amerikanka koja je izrazila želju da pokuša da se izbori za mesto na Olimpijskim igrama, neće moći da se takmiči.

Predsednik FINA Husain Al-Musalm rekao je da organizacija koju vodi na ovaj način pokušava da „zaštiti prava takmičara, ali takođe i da zaštiti fer takmičenje“.

„FINA će uvek rado dočekati svakog sportistu. Kreiranje otvorene kategorije značilo bi da svako ima priliku da se takmiči na najvišem nivou. To je nešto što niko pre nije uradio, FINA će svima pokazati put. Želimo da svi sportisti budu uključeni i da tokom ovog procesa osećaju slobodu da iznesu svoje ideje“, zaključio je on.

I onda su rasprave počele. Neki su zadovoljni idejom i smatraju da je to dobar način da se svi uključe i takmiče, drugi je opet gledaju kao novi način diskriminacije transrodnih sportista.

Komentari

Vaš komentar