Stjepanović za SK: Finale, pa šta bude

Plivanje 16. maj. 202110:222 komentara
Podeli:
Privatna arhiva Velimir Stjepanović

Velimir Stjepanović je najuspšniji predstavnik Srbije u istoriji na evropskim šampionatima u velikom bazenu. U četiri dosadašnja učešća osvojio je tri medalje: dva zlata i srebro, a svaki put je makar u jednoj disciplini bio u finalu.

Najveći uspeh ostvario je u Berlinu 2014. godine kada se popeo na najvišu stepenicu postolja na 200 i 400 slobodno. Dve godine kasnije u Londonu bio je drugi na 200 slobodno.

povezane vesti

Velimir će i na šampionatu Starog kontinenta, koji počinje u ponedeljak 17. maja u Budimpešti biti glavni adut srpskog nacionalnog tima za visok plasman. Prijavljen je za individualne trke na 100 i 200 slobodno, a biće i deo štafeta 4 x 100 slobodno i 4 x 200 slobodno.

Jedva čekam da počne takmičenje. Poslednji parametri na treningu pokazuju da sam u dobroj formi. Boljoj nego kada sam recimo u Luksemburgu prošle godine isplivao „A“ olimpijsku normu. Bilo je mnogo problema u trenažnom procesu, preležao sam koronu, imao sitinije povrede, ali verujem da je sada kada treba, sve došlo na svoje mesto“, kaže Stjepanović.

Najveće šanse za visok plasman, Velimir ima na 200 slobodno.

Pokušaću da napadnem lični rekord. Tih 1:45,78 stoji već sedam godina. U Berlinu je to bilo dovoljno za zlato. Sada sigurno neće, ali svaki rezultat ispod 1:46 garantuje borbu za odličje. Stalno ponavljam najvažnije je da se uđe u finale, pa šta bude. U odlučujućoj trci je sve moguće. Volim da se trkam i da se borim za medalju protiv najboljih u Evropi.“

Na upola kraćoj deonici, Velimir je bio finalista pre pet godina u Londonu.

Stotka je nekako uvek u drugom planu. I tu je cilj da probam da dođem do ličnog rekorda, koji je 48,50. Ukoliko to uradim, odlučujuća trka ne bi trebalo da izmakne“.

Jedan od prioriteta u glavnom gradu Mađarske biće i štafeta 4 x 100 slobodno, koja ima velike šanse da se domogne Tokija. Pored Stjepanovića, koji će plivati prvu izmenu, u timu su i Andrej Barna, Uroš Nikolić i Nikola Aćin. Na startu su već prvog dana u ponedeljak 17. maja.

Štafete su nešto što svi volimo da plivamo. Tu daješ i više od 100 posto mogućnosti. Trenutno smo 16. na svetskoj listi i to nas vodi u Japan, ali moramo da popravimo tih 3:15,72 kako bi se osigurali da nas neko ne skine sa te pozicije. Verujem da vredimo za mnogo više, jer smo svi u daleko boljoj formi nego što smo bili u Južnoj Koreji, kada smo isplivali taj rezutat“, istakao je 27- godišnji reprezentativac Srbije.

Srbiju će pored Velimira Stjepanovića u Budimpešti predstavljati i: Čaba Silađi, Vuk Čelić, Ivan Lenđer, Uroš Nikolić, Andrej Barna, Aleksa Bobar, Nikola Aćin, Anja Crevar, Nina Stanisavljević i Tanja Popović.

Komentari

Vaš komentar