Švajcarski sud usvojio žalbu Kineza Sun Janga

Plivanje 24. dec. 202013:24
Podeli:
Sun Jang
Reuters, Denis Balibouse

Švajcarski savezni sud je usvojio žalbu kineskog plivača Sun Janga, koji je zbog dopinga suspendovan na osam godina i slučaj je vraćen Sportskom arbitražnom sudu (CAS).

Trostruki olimpijski pobednik i jedanaestostruki svetski prvak, u februaru ove godine suspendovan je na osam godina, jer je čekićem uništio uzorke tokom nenajavljene antidoping kontrole u septembru 2018.

Kineski plivač je tvrdio da osobe koje su došle da sprovedu testiranje nisu imale valjane identifikacione isprave, a optužio ih je i za neovlašćeno snimanje njegovog doma.

Povezane vesti

Sun Jang se žalio na suspenziju, a Međunarodna antidoping agencija (WADA) je u izjavi objavila da je Švajcarski savezni sud prihvatio žalbu, ali nije dao nikakav komentar na suštinu slučaja.

WADA će preduzeti korake kako bi ponovo predstavila slučaj kada se stvar vrati na veće CAS, kojim će predsedavati drugi predsednik”, navodi se u saopštenju.

Njujork Tajms je objavio da su Jangovi advokati pred Tribunalom uspešno dokazali da je šef veća CAS davao javne antikineske komentare.

Slučaj je navodno vraćen CAS zbog proceduralnih kršenja, a ne zbog činjeničnih nedostataka.

Na Svetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine, Sun se nije pojavio u finalnoj trci, navodno zbog bolova u grudima, a godinu ranije je bio suspendovan na tri meseca zbog dopinga.

Australijski plivač Mek Horton otvoreno je Suna nazvao varalicom, a na SP 2019. u Gvangdžou odbio je da stoji sa njim na postolju, nakon što je kontroverzni Kinez osvojio zlatnu medalju.

Njegovo ponašanje i sve što se dogodilo, govori jače od onog što bih ja ikada mogao reći. Frustriran sam. Mislim da znate zbog čega”, kazao je tada Horton, koji je još na poslednjim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru nazvao Suna varalicom.

Komentari

Vaš komentar