Svetska plivačka elita u Budimpešti

Podeli:
FOTO: PSS/David Damnjanović

Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima počinje u subotu 18. juna u Budimpešti, a centralni događaja biće plivačka takmičenja u Dunav areni.

Odluka da će se šampionat u glavnom gradu Mađarske održati doneta je pre četiri meseca, a organizatori su se potrudili da u tako kratkom vremenskom intervalu sve pripreme za dolazak najboljih plivača današnjice.

povezane vesti

Srbiju će na planetarnom prvenstvu predstavljati četiri plivača: Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Uroš Nikolić i Nikola Aćin. Već prvog dana sva četvorica će skočiti u bazen u okviru štafete 4 x 100 slobodno. Ovaj kvartet je ostvario veliki uspeh na Olimpijskim igrama u Tokiju kada su državnim rekordom 3:13,71 osvojili sjajno deseto mesto.

U Budimpešti imaju deveto ulazno vreme i pokušaće da izbore mesto među osam najboljih ekipa koje će proći u finale.

U pojedinačnim trkama učestvovaće samo Velimir Stjepanović i Andrej Barna. Stjepanović, višestruki šampion Evrope, pokušaće da se domogne finala u trkama na 200 slobodno i 200 delfin, mada ga očekuje izuzetno težak posao.

FOTO: PSS/David Damnjanović

Gledajući ulazne liste najveće šanse da se nađe u odlučujućoj trci ima Andrej Barna na 100 slobodno. Srpski as je osvojio deveto mesto u Tokiju sa 47,94 i ovde ima osmo ulazno vreme. Mladi Subotičanin će se oprobati i na upola kraćoj deonici, ali su mu tu šanse za visok plasman značajno manje.

Najveća zvezda takmičenja je Kaleb Dresel, Amerikanac koji je blistavu karijeru najavio upravo na Svetskom šampionatu u Budimpešti 2017. godine kada je osvojio sedam zlatnih medalja. Glavni favorit je na 50, 100 slobodno i 50 i 100 delfn, a plivaće i u četiri štafetne trke, tako da ima priliku da dođe do osam zlata.

U konkurenciji dama domaća publika će imati priliku da uživa u plivanju legendarne Katinke Hosu, a pored nje tu su kao velike zvezde Šveđanka Sara Sjostrom i Amerikanka Kejti Ledecki.

FINA je još u martu odlučila da ne dopusti učešće ruskim i beloruskim plivačima zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Tokom svih osam dana kvalifikacije počinju u 9, dok su finala zakazana za 18 časova. O svemu što se dešava u Budimpešti moći ćete iz više uglova da pratite na sajtu Sport kluba.

Komentari

Vaš komentar