Kinezi traže izvinjenje zbog uvrede njihovog plivača

Vesti plivanje 8. avg 201617:05 > 17:07
Podeli:
Clive Rose/Getty Images

Kineski plivački zvaničnici zatražili su izvinjenje od australijskog plivača Meka Hortona, koji je za Suna Janga, kojeg je nasledio na mestu olimpijskog šampiona, nazvao varalicom.

Tenzije između dvojice plivača pojačale su se pred finale na 400 metara slobodno na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Horton je pre nekoliko dana rekao da nema vremena, niti poštovanja za one koji koriste doping i varaju. Sun je odradio tromesečnu suspenziju 2014. godine pošto je bio pozitivan na zabranjenu supstancu, ali je potom dobio dozvolu da se vrati takmičenjima.

Australijanac je u subotu imao sjajan debi na Olimpijskim igrama u subotu, pobedivši Suna uz svoje najbolje vreme od 3:41.55 minuta. Pre te trke, Horton je optužio Kineza, koji je morao da se zadovolji srebrom, da ga je namerno poprskao vodom tokom treninga.

“Ignorisao sam ga, nemam ni vreme, ni poštovanje za varalice”, rekao je tada Horton.

Posle subotnje trke, Australijanac je ponovio svoj stav.

“Iskoristio sam tu reč jer je bio pozitivan na doping. Imam veliki problem sa sportistima koji su bili pozitivni, a i dalje se takmiče”, naglasio je Horton.

Olimpijski komitet Australije je istakao da Horton ima pravo da izrazi svoje mišljenje.

“On je dao podršku čistim sportistima. On u to veruje i mi mu želimo sreću”, istakli su iz Olimpijskog komiteta Australije.

Međutim, tim menadžer kineskog plivačkog tima Hsu Ći je istakao da je to bio zloban lični napad.

“Smatramo da su njegove uvreede naštetile dobrom odnosu kineskih i australijskih plivača. To je dokaz nedostatka manira i vaspitanja. Zahtevamo izvinjenje”, istakao je Ći.

Sun je postao prvi Kinez koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u plivanju, trijumfom na 400 i 1.500 metara slobodn pre četiri godine u Londonu.

“Dokazao sam da sam čist, mislim da ne treba da se zamaramo australijskim igricama”, istakao je Sun.