Treći dan SP u plivanju: Kiša svetskih rekorda

Vesti plivanje 25. jul. 201719:38 > 19:44
Podeli:
Al Bello/Getty Images

U utorak su na Svetskom prvenstvu u plivačkim sportovima koje se održava u Budimpešti održana finala mnogih disciplina, a imali smo prilike da vidimo dva neočekivana svetska rekorda i sjajna izdanja dvoje velikana ovog sporta.

Nakon osvajanja zlata u trci na 400 metara slobodnim stilom u muškoj konkurenciji, sjajni kineski plivač San Jang bio je glavni favorit i u trci na 200 metara slobodno.

Predviđanja je opravdao pošto je u drugoj polovini trke uključio karakteristični „turbo mod“ i stigao do zlatne medalje vremenom 1:44:39 ispred Amerikanca Taunlija Hasa i Rusa Aleksandra Krasnika. Bila je to neverovatna 13. medalja sa svetskih prvenstava za kinesku zvezdu.

Amerikanka Kejti Ledeki nastavila je da nemilosrdno vlada disciplinom 1500 metara slobodnim stilom i novom pobedom stigla do nestvarnog 12. zlata na svetskim prvenstvima. Nepobediva Amerikanka nije izgubila trku još od 2013. godine, a u sredu je trijumfovala vremenom 15:31:82 u laganom ritmu.

Srebrom se zadovoljila Špankinja Mireja Belmonte, dok je bronzana bila Italijanka Simona Kvadarela.

Dan je obeležila i Kanađanka Kajli Mas, koja je svetskim rekordom stigla do zlata u disciplini 100 metara leđno.

U muškom finalu na 100 metara leđno mogli smo da vidimo izuzetno neizvesnu trku – na kraju je slavio srebrni sa Olimpijskih igara 2016. Šu Đijaju sa vremenom 52,44. Za njim su na cilj stigli Amerikanci Met Grivers, koji je osvojio srebrnu medalju, i aktuelni olimpijski šampion Mič Larkin, koji je bio na najnižem postolju.

U polufinalu trke na 50 metara prsno imali smo prilike da vidimo još jedan svetski rekord – ostvario ga je Britanac Adam Piti i tako postao prvi čovek koji je ovu trku završio za manje od 26 sekundi.

U istoj trci srpski plivač Čaba Silađi nije uspeo da se plasira u finale – završio je na 12. poziciji.