Het-trik Dresela, nova zlata i rekord za Šestrem

Vesti plivanje 29. jul. 201722:19 > 22:23
Podeli:
Al Bello/Getty Images

Pretposlednji dan Svetskog prvenstva u Budimpešti obeležio je američki plivač Kejleb Remel Dresel, koji je osvojio tri zlata. Dresel je bio najbolji na 50 metara slobodno i 100 metara delfin, a potom i u mešovitoj štafeti.

Dresel je u kraćoj od te dve discipline slavio u vremenu od 21.15 sekunde, sa 12 stotinki prednosti u odnosu na Bruna Fratusa iz Brazila. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Britanac Bendžamin Praud, koji je bio 28 stotih delova sekunde iza Amerikanca.

Američki plivač je na 100 metara delfin bio ubedljiviji, pošto je u cilju imao 76 stotinki bolje vreme od miljenika domaće publike Kristofa Milaka. Treći je bio Džotef Skuling iz Singapura.

Het-trik zlatnih medalja Dresel je u subotu kompletirao trijumfom u mešovitoj štafeti, a to mu je bilo ukupno peto najsjajnije odličje u prestonici Mađarske. Amerikanac je prethodno bio najbolji na 100 metara slobodno i u štafeti 4×100 slobodno.

U mešovitoj štafeti, pored Dresela boje Sjedinjenih Država branili su Nejtan Adrijan, Melori Kamerford i Simon Manuel. Amerikanci su do pobede došli sa više od dve sekunde prednosti u odnosu na Holanđane, dok su treći bili Kanađani.

Pored Dresela, nova zlata osvojile su Šveđanka Sara Šestrem i njegova sunarodnica Kejti Ledeki.

Adam Pretty/Getty Images

Šestremova je u Budimpešti prethodno osvojila zlata na 100 metara delfin i srebro na 100 metara slobodnim stilom, a sada je slavila na 50 metara delfin. Švedska plivačica je u cilju imala vreme od 24.60 sekunde, ispred Ramoni Kromoviđođo iz Holandije, koja je imala 78 stotinki zaostatka, dok je Egipćanka Farida Hisham Ahmed Osman bila samo jedan stoti deo sekunde dalje. Nešto kasnije,

Šestremova je u polufinalu na 50 metara slobodno postavila novi svetski rekord, koji sada iznosi 23.67 sekunde.

Za Ledeki je zlato osvojeno u subotu peto u Budimpešti, a ukupno šesta medalja na ovogodišnjem planetarnom šampionatu. Američka plivačica je bila najbolja na 800 metara slobodno u vremenu 8:12.68 minuta, sa dve sekunde i 78 stotinki prednosti u odnosu na Kineskinju Bingđije Li. Treća je bila Lija Smit iz Sjedinjenih Država.

U jedinom preostalom finalu održanom u subotu, Australijanka Emili Sibom je slavila na 200 metara leđnim stilom. Sibomova je pobedila domaću plivačicu Katinku Hosu za 17 stotinki, a njima dvema se na podijumu pridružila Amerikanka Kejtlin Bejker.

Svetsko prvenstvo u Budimpešti završava se u nedelju.