SP: Dominacija Amerikanaca, za kraj dva svetska rekorda

Vesti plivanje 30. jul. 201719:30 > 19:33
Podeli:
Adam Pretty, Getty Images Sport

Poslednjeg dana Svetskog prvenstva u plivanju u Budimpešti oborena su dva svetska rekorda i to oba plivači iz SAD, čime su potvrdili primat na ovom takmičenju.

Prvo je granicu snova pomerila Lili King u disciplini 50 metara prsno sa vremenom 29.40. Druga je bila Ruskinja Julija Jefimova sa 29.57, dok je bronza pripala, još jednoj Amerikanki Kejti Meili.

Poslednjeg dana do novih zlata došle su sjajna Šveđanka Sara Šestrem i domaća ljubimica Katinka Hosu. Šestremova je osvojila treće zlato, ukupno četvrtu medalju, u disciplini 50 metara slobodno, sa vremenom 23.69, ispred Holanđanke Ranomi Kromoviđođo i Amerikanke Simon Manuel. Mađarska „Iron lady“ Katinka Hosu došla je takođe do četvrte medalje, ali tek drugog zlata, pošto je bila ubedljiva na 400 metara mešovito. Otplivala je rekord šampionata 4:29.33, skoro tri sekunde brže od Špankinje Mireije Belmonte, dok je bronzu osvojila Kanađanka Sindi Pikrem. Šestrem i Hosu su, pored Kejti Ledecki, osvojile najviše medalja na ovom šampionatu, a Šestremova i Ledecki imaju identičan učinak od tri zlata i srebra.

Kamij Lakur je osvojio prvo zlato za Francusku na plivačkim takmičenjima na ovom Svetskom prvenstvu, pošto je bio prvi na 50 metara leđno, ispred Japanca Junije Koge i Amerikanca Meta Greversa. Italijan Gregorio Paltrinijeri osvojio je zlato na 1.500 metara slobodno, a zamalo mu je izmakao svetski rekord, isplivavši 14:35.85. Srebrni je bio Ukrajinac Mihailo Romančuk sa 14:37.14, dok je bronzani bio Australijanac Mek Horton.

Na 400 metara mešovito najbolji je bio Čejs Kalis, ispred Mađara Davida Verasta i Japanca Daije Seta, a Kalisovi zemljaci bili su dominantni u poslednje dve discipline, muškoj i ženskoj štafeti 4×100 metara mešovito. Dame su postavile novi svetski rekord 3:51.55, ispred odličnih Ruskinja, koje su dosta bile u vođstvu i Australijanki. Kod muškaraca Amerikanci su ostali bez svetskog rekorda, ali su ubedljivo osvojili zlato rezultatom 3:27.91, ispred Britanaca i Rusa.

SAD su i na ovom šampionatu bile ubedljivo najuspešnija reprezentacija sa ukupno 20 zlata, od čega 18 u plivanju. Slede Kina sa 12 i Rusija sa 11.