SP za juniore – budući šampioni vredni praćenja

Vesti plivanje 23. avg 201714:34 > 14:49
Podeli:
Richard Heathcote/Getty Images for BEGOC

U Indijanapolisu u sredu počinje Svetsko juniorsko prvenstvo u plivanju, a za šest dana nadmetanja ljubitelji plivanja će biti u prilici da vide neke od najvećih talenata na svetu i njihove rezultate uporede sa postavljenim lestvicama na minulom seniorskom prvenstvu sveta u Budimpešti.

Piše: Uroš Jovičić

Predstavljamo vam „hot prospekte“ svetskog plivanja.

Svakako je broj jedan za ljubitelje plivanja u Srbiji Anja Crevar. Srpska plivačica dvostruka je šampionka Evrope u disciplini 400 metara mešovito, a dokaz koliko je ozbiljno shvatila predstojeće prvenstvo jeste činjenica da je seniorsko prvenstvo sveta u svojim planovima označila kao kontrolno takmičenje.

„Možda zvuči čudno, ali u Budimpešti Anja ne može da uradi ništa i zato smo ovde došli iz punog treninga. Želimo da ispravimo određene greške koje postoje i verujemo da će to biti dovoljno za finale. Više od toga ne želimo da pričamo, jer je u finalu sve moguće“, izjavio je za Sport klubu u Budimpešti trener Anje Crevar Marko Spasov.

Getty images Europe

Najveće ime ovog prvenstva je svakako Krištof Milak. Talentovani Mađar je osvojio srebrnu medalju na 100 delfin u Budimpešti iza trenutno najbržeg plivača na svetu Kejleba Dresela. On je tu deonicu isplivao za 50.62 sekunde. Prethodno je na Evropskom juniorskom prvenstvu na duplo dužoj deonici isplivao vreme 1:53.79. Oba rezultata bolja su od vremena Majkla Felpsa iz tog perioda što Milaku daje za pravo da veruje kako u narednim godinama može da dostigne rezultate najboljeg plivača svih vremena, bar kada je tehnika delfin u pitanju.

Getty images Europe

Treće mesto na listi zauzimaju plivačica iz Japana Rikako Ikee i Rus Kliment Kolesnikov, nosioci juniorskih svetskih rekorda i najbrži mladi plivači sveta u više disciplina. Ikee drži svetski rekord na 50 metara delfin, a pored toga pliva i 100 delfin i 50 i 100 metara slobodno. Sa druge strane, Kolesnikov je jedan od najtalentovanijih „leđaša“ na svetu i od njega se u ovoj tehnici očekuju tri zlata, u svim disciplinama – 50, 100 i 200 metara leđno.

Getty Images North America

„Najzvučnije“ ime, odnosno plivač koji je medijski najviše eksponiran od svih učesnika predstojećeg prvenstva u Indijanapolisu, jeste Amerikanac Majkl Endrju. Zbog načina na koji trenira i reznovrsnosti disciplina koje pliva on je u zapadnim medijima proglašen za najveću zvezdu Svetskog prvenstva. Endrju ne trenira na tradicionalan način već primenjuje metod „race-pace“ treninga, a s obzirom da je to tema brohnih debata u svetu plivanja, na delu će se pokazati koliko je taj metod učinkovit u odnosu na tradicionalne metode treninga.
Endrju u Indijanapolisu pliva sve četiri disciplina na 50 metara, 100 prsno i 200 meštovito.

Na kraju bi trebalo spomenuti i Regan Smit iz Sjedinjenih država i Tejlor Rak iz Kanade. Obe sjajno plivaju leđno, a nešto talentovanija je mlada Amerikanka. Ona je u Budimpešti u polufinalu trke na 200 metara leđno plivala brže od Kajli Mekion, koja je kasnije u finalu osvojila zlato. Čini se da ne postoji konkurencija za nju na toj disciplini, ali da bi na duplo kraćoj deonici mlada Kanađanka Tejlor Rak mogla da joj bude kvalitetan takmac.

Getty Images AsiaPac

Na Svetskom juniorskom šampionatu 2006. godine u Rio de Žaneiru srpski reprezentativac Ivan Lenđer osvojio je zlatnu medalju na 100 metara delfin stilom, a Čaba Silađi srebro na 50 prsno. Dve godine kasnije u Montereju Lenđer je osvojio dve srebrne medalje na 50 i 100 delfin, a na istom prvenstvu Čaba Silađi ponovio je rezultat iz 2006. godine. Zanimljivo je da su ispred njih bili u tom trenutku dominantni plivači u juniorskoj konkurenciji Daniel Bel i Daniel Slivinski, ali ni Australijanac ni Britanac nisu napravili bolje karijere od srpskih plivača.

Svetsko juniorsko prvenstvo u plivanju na programu je od 23. do 28. avgusta.