FINA i neobično logične odluke

Vesti plivanje 28. sep. 201714:16 > 14:42
Podeli:
Getty images Europe

Zarada vrhunskih plivača zasniva se na jakim sponzorskim ugovorima i nagradama u okviru Svetskog kupa. Početkom leta FINA je donela odluku da plivačima ograniči broj nastupa, a samim tim i zarada je značajno manja. Već nekoliko meseci kasnije doneta je odluka da se bonusi na nagrade povećaju.

Na ovom mestu ste u utorak već mogli da čitate o anahronim organizacijama i svetskim federacijama, a FINA svakako sama sebe kvalifikuje za tu grupu. Početkom juna, određeni broj vrhunskih plivača usprotivio se odluci svoje krovne organizacije da ograniči broj nastupa plivačima na mitinzima u seriji Svetskog kupa. Argument za takvu odluku bila je svojevrsna dominacija koju su pojedini plivači ostvarili, a spomenuti „buntovnici“ smatrali su da je baš to što su najbolji razlog da najviše zarađuju.

Čitava priča oko finansiranja sporta koji nije profesionalan i u kome više od 90% učesnika velikih takmičenja nema redovne prihode deluje pomalo bizarno, ali kada su spomenuti plivači svoju pobunu pretočili u svojevrsni sindikat, njihovi zahtevi su postali ozbiljniji.

Serija svetskog kupa podeljena je u tri klastera, a nakon prvog u ženskoj konkurenciji na čelu liste nalaze se Sara Šestrem, Katinka Hosu i Ranomi Kromaviđojo, a u muškoj Čad Le Klo, Kiril Prigoda i Vladimir Morozov. Tada su se ponovo čula negodovanja, a kao i ranije plivače je predvodila Katinka Hosu. 

Očigledno je njen uticaj veliki (vodi glavnu reč u mađarskoj federaciji), pa je FINA odlučila da „ispegla“ svoju odluku. Svi bonusi i nagrade za najbolje plivače uvećani su od 50% do 100%, tako da će prvoplasirani umesto 100.000 dolara zarađivati „čak“ 150.000, drugoplasirani će umesto sa 50.000 biti nagrađeni sa 100.000 dolara, a trećeplasirani će zaraditi 50.000, umesto 30.000 dolara.

Predstojećeg vikenda očekuje nas miting u Hong Kongu, a već nakon nekoliko dana i u Dohi. U prvom klasteru oboreni su brojni rekordi a slični vrhunski rezultati očekuju se i u narednom klasteru, što je mnogo važnije od rasprave o novcu koji kada se pogleda čitav nagradni fond nije ni blizu Nejmarove nedeljne plate.