Adam Piti: Plivanje – sport dugoročnih ulaganja

Vesti plivanje 24. okt 201712:51 > 12:53
Podeli:
Getty images Europe

Aktuleni olimpijski, svetski i evropski šampion u disciplinama 50 i 100 metara prsno Adam Piti učestvovao je na prvom takmičenju u novoj sezoni i to u rodnom Mančesteru gde je u "svojim" disciplinama nastavio sa dominacijom, dok je u svoj program ubacio i novu trku - 200 prsno.

Mnogi „plivački stručnjaci“ su kritikovali ideju Adama Pitija da od početka nove sezone nastupa i na 200 metara prsnim stilom. Smatraju mnogi da će na taj način Piti narušiti svoje sprinterske sposobnosti, ali on ne mari puno za te komentare pa je već u Mančesteru plivao u sve tri trke prsnog stila.

Na 50 i 100 metara osvojio je dve zlatne medalje rezultatima 27.71 na 50 metara i 59.88 na duplo dužoj deonici. Debi na 200 metara prsno doneo mu je srebrnu medalju, rezultatom 2:16.62, iza klupskog druga Džejmsa Vilbija.

Oktobar je, a to je veoma težak meseca za mene. Radim na visokom nivouz, spavam na 3000 metara i veoma mi je teško da se oporavim na način na koji to radim inače. Trening je odličan, ali u plivanju se sve zasniva na dugoročnim ulaganjima. Što se tiče dvestotke, to je u stvari samo komadić zabave koji mi je potreban u ovom trenutku. U svakom slučaju veliki su benefiti koje kroz trening za 200 plivači ostvaruju na deonicama od 100 metara. Nakon Svetskog prvenstva u Budimpešti će mi biti teško da se adaptiram na određene promene u treningu i mali bazen pa će mi dvestotka u tome mnogo pomoći„, zaključio je Piti.

Da li će 200 metara prsno biti pokušaj Adama Pitija da na neki način ponese titulu „plivačkog Juseina Bolta“ i napadne zlato na velikim takmičenjima, ili samo dodatak treningu radi održavanja statusa dominatora videćemo već na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u Kopenhagenu, početkom decembra.