Andrea Di Nino: Italijanski fudbal da uči od plivanja

Vesti plivanje 27. nov 201713:32 > 13:41
Podeli:
Photo by Suhaimi Abdullah/Getty Images

Jedan od najboljih plivačkih trenera na svetu i osnivač i koordinator programa "ADN plivački projekat" Andrea Di Nino u razgovoru za "Swim swam" govorio je o tome zbog čega je plivanje za njega timski sport, ali i o elementima koje bi fudbal na Čizmi trebalo da "prekopira" iz plivačkog sveta.

Di Ninov produkt – ADN projekat – prva je menadžment kompanija za plivače na svetu. On je glavni trener, predsednik i tehnički direktor organizacije koja plivačima pruža celokupan tretman (uslovi za rad, stručnjaci, zdravstvena zaštita, osiguranje, promocija) i olakšava put do vrhunskih rezultata.

On je sarađivao sa Miloradom Čavićem, Jevgenijem Korotiškinom, a otpočeo je saradnju i sa Čadom Lekloom.

Moje iskustvo sa Floride i saradnja sa Majklom Lohbergom doveli su do toga da želim da napravim plivačku organizaciju u pravom smislu te reči. Od 2005. godine okupio sam veliki broj stručnjaka – elitnih trenera, nutricionista, biologa, doktora – koji se brinu o karijerama plivača koji su deo programa. Naš dosadašnji rad pokazao je da moderno plivanje ne može da se zamisli bez tehnologija i interdisciplinarnog rada brojnih stručnjaka. To vam je kao kada gledate u mozaik. Ako vam svi detalji nisu jasni, slika je mutna. Ako je sve precizno, slika je potpuno jasna„, rekao je Di Nino.

Za italijanskog stručnjaka njegov metod nije specifičan ni po čemu, osim po timskom radu.

Kada pitate plivače da li je plivanje timski sport oni će pričati o individualnom radu. Treneri koji rade 1 na 1 sa svojim plivačim imaće isti stav, ali tek kada ste deo velike organizacije shvatite da su rezultati proizvod rada tima„, istakao je Di Nino.

S obzirom da je italijanski fudbal doživeo udarac ispadanjem u baražu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo od Švedske, Di Nino je naglasio da bi određene stvari fudbalski radnici mogli da „prepišu“ iz plivanja.

Nije u pitanju struka, već organizacija. Trebalo bi da se zna ko je na kojoj poziciji, kako se definiše čija uloga i koliku odgovornost svaka funkcija sa sobom nosi„, zaključio je Di Nino.

Čini se da je „Azurima“ upravo to nedostajalo u godinama iza nas.