SP u plivanju: Ilija Tadić u finalu na 100 slobodno

Vesti plivanje 4. dec 201720:33 > 20:35
Podeli:
POKCG

Paraolimpijci iz Crne Gore nastavljaju sa sjajnim rezultatima u godini koja se polako bliži kraju. Ilija Tadić je na Svetskom prenstvu u plivanju obezbedio mesto u finalu koje je na programu u utorak u 3 časa ujutro po CET vremenu.

Posle atletičara Ilije Baranina, Marijane Goranović i Miloša Ranitovića koji su na SP učestvovali u finalima, Filipa Radovića i Ilije Tadića koji su na Evropskim igrama osvojili četiri medalje (Filip tri zlata, Ilija srebro) i bronze Filipa Radovića na Evropskom prvenstvu, na red je došao ponovo Ilija Tadić.

U Meksiko Sitiju koji je domaćin Svetskog prenstva koje je trebalo da bude u oktobru ali je takmičenje pomereno zbog razornog zemljotresa, Ilija je u žestokoj konkurenciji uspeo da izbori plasman u finale na 100 metara slobodnim stilom. Ostvario je vreme od 1:01,11 i kao osmi je stigao do prilike da se bori za medalju.

Rezultat je daleko od ličnog rekorda, ali svi su plivali dve, tri sekunde sporije jer je nadmorska visina u Meksiko Sitiju otežavajući faktor, s obzirom da nemamo dovoljno kiseonika“ rekao je Ilija Tadič za Sport Klub i nastavio:

Srećan sam zbog plasmana u finale. Pre šampionata rekao sam da je primarni cilj finale, a da je onda sve moguće. Znači sve je moguće. Pored toga, tek me čeka moja glavna disciplina a to je 50 metara slobodnim stilom koja se pliva 7. decembra. Plasman u finale će mi mnogo značiti u psihološkom smislu“.

Samim plasmanom u finale Ilija Tadić koji je uz Marijanu Goranović bio jedini predstavnik Crne Gore na Olimpijskim igrama u Brazilu je već sada ostvario veliki uspeh. To može da mu bude prednost u finalu, kao i u trci na 50 metara slobodnim stilom koja sledi.

Ono što već sada može da se nasluti je da će ekspedicija Crne Gore na Paraolimpijskim igrama u Tokiju biti znatno brojnija nego što je to bio slučaj u Brazilu.