Dina Levačić iz ljubavi piše istoriju plivanja

Vesti plivanje 29. jul. 201820:10 > 20:16
Podeli:
Privatna arhiva

Dina Levačić, mlađa Splićanka krenula je stopama legenadrnog Veljka Rogošića, sa samo 22 godine je ispisala značajne stranice istorije, a istovremeno pokazala da želi da bude jedinstvena, svoja.

Prva je plivačica u Hrvatskoj koja je uspela da prepliva La Manš, tek druga žena u istoriji koja je uspela da za 90 dana ispliva takozvanu trostruku krunu daljinskog plivanja: mostove Menhetna u Njujorku, kalifornijski zaliv od ostrva Kataline do San Pedra i La Manš. Može da se pohvali da je uspela da pređe i najduži plivački maraton na svetu u reci Parani, Argentina. Maraton je dug 88 kilometara.

Veljko Rogošić kojeg smo spomenuli na početku teksta je legenda plivanja u staroj Jugoslaviji. Veljko je bio višestruki državni rekorder na 200, 400 i 1.500 metara. Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine i Tokiju 1964. godine, osvojio je srebrnu i bronzanu medalju na Mediteranskim igrama, a zatim se odlučio za daljinsko plivanje i postao svetski šampion 1971. godine.

Veljko je pobeđivao na mnogim maratonima širom planete, a podatak da je tri godine za redom od 1971. do 1974. godine proglašavan za najboljeg plivača na planeti kada je daljinsko ili maratonsko plivanje u pitanju dovoljno govori.

Rogošić je 2004. godine preplivao La Manš, tada je imao 63 godine i postojao je najstariji plivač u istoriji kome je to pošlo za rukom. Dina Levačić je krenula stopama Veljka Rogošića, ima tek 22 godine i zaista je teško proceniti kakvim će sve uspesima moći da se pohvali kada okonča karijeru. Ali, Dinu Levačić ne pokreću rezultati, uspesi, medijski napisi i pohvale, nego iskrena ljubav prema plivanju.

„Kao mala sam počela da se bavim plivanjem. Međutim, već u devetoj godina sam imala priliku da isplivam maratonsku trku i bila je to ljubav na prvi pogled. Nisam osoba koja želi da se takmiči na svetskim prvenstvima, ne želim na Olimpijske igre. Plivanjem se bavim iz čiste ljubavi. Kada sam u vodi ili moru osećam se prirodno. Uživam u svakom metru koji preplivam. Sve dok bude tako baviću se daljinskim plivanjem, ali neću naravno zanemariti ostale stvari u životu koje su važne i bitne. Tu su porodica na prvom mestu, pa fakultet, trenutno sam peta godina na defektologiji”, rekla je Dina Levančić za Sport Klub i nastavila:

“Ponosna sam na rezultate koje sam ostvarila. Bili su to momenti kada sam iz ljubavi pokušala da uradim nešto veliko, nešto značajno, nešto što će me učini srećnom. I jeste me učinilo srećnom, neizmerno srećnom. Ta kombinacija ljubavi i sreće su razlog zbog čega se bavim plivanjem i to daljinskim koji je mnogo, mnogo drugačiji od onoga što imamo prilike da gledamo na zvaničnim takmičenjima na kojima se plivači i plivačice bore za medalje na različiti deonicama. Ovde ste sami i borite sa sami sa sobom. To je zanimljivo i uzbudljivo. Naročito ako to radite iz ljubavi i ako vas čini srećnim”.

Dina Levačić već sprema novu avanturu, a destinacija su Havaji na kojima će za dvadesetak dana pokušati da napravi novi podvig. Dina će pokušati da prepliva izuzetno zahtevnu reku Molokai, a destinaciju koju mora da savlada iznosi 42 kilometra.

“Rasterećena sam uoči avanture koja me očekuje na Havajima. Molokai je jako zahtevan i težak za plivanje. Međutim, verujem da će ljubav prema plivanju, pozitvna energija, želja i sreća koja sledi kao nagrada biti jači od problema sa kojima ću se suočiti. Nadam se lepim vestima sa Havaja. Posle toga, bi trebalo da probam da preplivam od Splita do Visa, destinacija je 54 kilometra. Videćemo posle Havaja da li idemo u novu avanturu, ili će malo da sačeka”, rekla je Dina Levačić, devojka koja pleni smirenošću, skromnošću i ljubavi koja se oseća u svakoj reči kada se spomene plivanje.

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa Dinom Levačić je činjenica da ona stranice istorije u daljinskom plivanju piše bez želje da za to dobije bilo kakvu nagradu ili priznanje. Istoriju piše iz čiste ljubavi.