Dina Levačić: Hrabar je onaj ko se suoči sa strahovima

Vesti plivanje 29. avg. 201813:15 > 13:22
Podeli:
Privatna arhiva

Mlada Splićanka Dina Levačić uspela je da prepliva Molokai kanal. Distancu od 42 kilometra, uz talase od tri metra, borbu sa meduzama i vetrom od 50 kilometara na čas, savladala je za 13 časova i sedam minuta.

Dina je prva plivačica u Hrvatskoj koja je uspela da prepliva La Manš, tek druga žena u istoriji koja je uspela da za 90 dana ispliva takozvanu trostruku krunu daljinskog plivanja – mostove Menhetna u Njujorku, kalifornijski zaliv od ostrva Kataline do San Pedra i La Manš.

Može da se pohvali da je uspela da pređe i najduži plivački maraton na svetu u reci Parani u Argentini. Maraton je dug 88 kilometara. Sada je osvojila Molokai.

Kako je sve izgledalo?

“Nije hrabar onaj koji se ne boji ničega, nego onaj koji je spreman da se suoči sa svojim strahovima. Sve što se moglo dogoditi i što se pojavljivao kao strah pre starta, se dogodilo. Već nakon prvog kilometra počeli su jaki udari vetra i jačina se nije menjala do cilja. Talasi su u pojedinim momentima bili i viši od tri metra. Nakon pet sati plivanja, upala sam u jato meduza. To je bio ključni trenutak, da li odustati ili krenuti dalje. Bolovi su bili izuzetno snažni. Kajakašica Šeli koja me je pratila u tom trenutku odigrala je ključnu ulogu. Bodrila me toplim, iskrenim rečima kao mama, prskala sprejem da lakše podnosim bol. Njeno iskustvo u ovakvim prilikama je bilo presudno. Verovala sam joj i odlučila da nastavim dalje”, rekla je Dina Levačić i nastavila:

“Bilo je malo problema sa mučninom, što nije neočekivano, ali je kratko trajalo, jer je usledio novi susret sa meduzama i time sva bol koja je bila u meni, ostala je u senci novog bola. Krema kojom sam se pre starta namazala, onemogućila je ulazak njihovog otrova u telo i time su reakcije bile manje. Ne želim ni da razmišljam kako bi sve izgledalo da nije bilo tako. Mojoj posadi je ovaj put možda bilo i gore nego meni, verujte. Čim je počelo da sviće, novi optimizam se javio u meni. Na horizontu, u daljini, između talasa, ponekad sam mogla da vidim svetlo. Ali, tada se i morski svet počeo buditi. Prvo jedan mali morski pas, koji je prošao nezainteresovano pored mene, a nakon toga grupa njih koji verovatno idu u vrtić”, našalila se Dina posle velikog uspeha i nastavila dalje:

“Adrenalin je porastao, a ja sam pribrana nastavila da plivam uz kajakaša koji me je pratio, koji je vukao uređaj koji odašilje elektromagnetne talase i za mene je to bila sigurna zona. Približavajući se obali, kontra struja je postala sve snažnija, ali zaveslaj po zaveslaj i uspela sam da stignem do cilja. Od srca se zahvaljujem celoj ekipi koja me je pratila, svima koji su pratili moju borbu i nastojanje sa savladam Molokai”.

Dina Levačić je ostvarila vreme od 13:07 što je zvanično drugo najbolje vreme u konkurenciji plivačica, a sedmo vreme u generalnom plasmanu.