"Trkaćemo se sa varalicama na Svetskom prvenstvu"

Vesti plivanje 19. jul 201914:37 > 14:40
Podeli:
Justin Casterline/Getty Images

Olimpijska šampionka na 100 metara prsno Lili King izjavila je da očekuje da će biti dopingovanih plivača na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

Kingova je takođe istakla da joj se ne sviđa pristup plivačkih zvaničnika antidopingu.

Povezano

Kao što smo videli, mislim da bismo svi rekli da se trkamo sa dopingovanim u nekom trenutku, a ne bi trebalo da bude tako. Ne znam šta treba da se promeni, ali nešto mora. Tužno je da smo se svi trkali sa varalicama i oni će verovatno svi biti na ovom Svetskom prvenstvu“, rekla je Amerikanka.

Komentar dvostruke svetske šampionke dolazi pošto je otkriveno da je trostruki olimpijski šampion Sun Jang izbegao suspenziju pošto je čekićem uništio svoje uzorke krvi. Kineski plivač je negirao optužbe, a Svetska federacija plivačkih sportova je procenila da on nije prekršio pravila. Uprkos tome, 27-godišnji plivač će morati da se nađ pred Sudom za arbitražu u sportu, pošto je Svetska antidoping agencija uložila žalbu.

Australijski mediji su proteklog vikenda objavili da je Sun odbio da bude testiran jer je smatrao da službenica nije dovoljno kvalifikovana. Kada je kineski plivač ipak dao uzorak, navodno nije želeo da pusti zvaničnike da odu sa njima, a takođe se navodi da je njegova majka naložila da se oni unište ćekićem.

Sun je, inače, 2014. godine odradio tromesečnu suspenziju, a u slučaju drugog doping prekršaja sledi mu doživotna suspenzija.

Svetsko prvenstvo u plivanju počinje u nedelju, a Kingova će na njemu braniti titule na 50 i 100 metara prsno. Sunje aktuelni svetski šampion na 200 i 400 metara slobodno, a olimpijska zlata je osvajao na tri različite distance.