Horton odbio da stoji na podijumu uz Suna

Vesti plivanje 21. jul 201918:13 > 18:15
Podeli:
Maddie Meyer/Getty Images

Australijski plivač Mek Horton nije se našao na podijumu posle trke na 400 metara slobodno na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji u znak protesta pošto je zlato pripalo Kinezu Jangu Sunu.

Sun je po treći put odbranio titulu svetskog šampiona u toj disciplini, dok je Hortonu pripalo srebro. Kada je došao red na intoniranje himne, Australijanac nije želeo to da ispoštuje, a takođe se nije rukovao sa svetskim šampionom pre dodele medalja, ali ni posle. Takođe, Horton se udaljio od Kineza i bronzanog Gabrijelea Detija kada su se slikali posle ceremonije.

Povezano

Znate već kakvo je rivalstvo. Njegovo ponašanje i sve što se dogodilo govori jače nego bilo šta što bih ja ikada mogao da kažem“, rekao je Horton.

Australijanac je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Suna okarakterisao varalicom, a Kinez je poslednjih dana u središtu novog doping skandala. Sun je pre nekoliko godina odradio tromesečnu suspenziju zbog dopinga, a dozvoljeno mu je da učestvuje na ovogodišnjem planetarnom šampionatu, iako je ponovo prekršio antidoping pravila jer je razbio bočice u kojima su bili uzorci njegove krvi.

U redu je iskazati nepoštovanje prema meni, ali ne i prema Kini. Žao mi je zbog toga“, rekao je Sun.

Suna u septembru čeka saslušanje pred Sudom za arbitražu u sportu, pošto je Svetska antidoping agencija uložila žalbu na odluku Svetske federacije plivačkih sportova da ga ne kazni zbog jasnog kršenja andidoping pravila. Tačnije, FINA je samo upozorila Kineza, kojem u slučaju nove kazne preti doživotna suspenzija.