Tadić za SK: Spreman sam, preko Splita do Tokija

Vesti plivanje 24. jan 202012:47 > 12:49
Foto: POKCG

Ilija Tadić, paraolimpijac iz Crne Gore, odlučan je u nameri da u subotu 25. januara, na međunarodnom plivačkom mitingu u Splitu ostvari normu za Paraolimpijske igre u Japanu.

Mladi Budvanin nije bio miljenik fortune u 2019. godini. Na mitingu u italijanskom Linjanu, Tadiću su nedostajale četiri stotinke, a nešto kasnije u Zagrebu, samo dve, da stigne do drugih uzastopnih Paraolimpijskih igara. Norma na 50 metara slobodnim stilom je 26.76, a momak koji ima 19 godina, naglašava da je pritisak sastavni deo sporta, da je maksimalno spreman i da veruje da će Split ponovo biti taličan za njega.

Naime, pre četiri godine, situacija je bila gotovo identična. Ilija Tadić je imao samo jednu priliku da stigne do Paraolimpijskih igara u Brazilu, plivao je takođe na međunarodnom mitignu u Splitu i na radost svih ljubitelja sporta u Crnoj Gori, uspeo je da stigne do cilja.

Spreman sam i odlučan u nameri da stignem do olimpijske norme. Izuzetno dobro sam radio sa trenerom Boško Radulovićem. Finalne pripreme su odradili u Sarajevu, a već nekoliko dana smo u Splitu. Svestan sam da je ovo poslednje kvalifikaciono takmicenje, poslednja prilika da stignem do Tokija. Međutim, optimista sam i sa nestrpljenjem očekujem da takmičenje počne. Prošle godine su mi prvo nedostajale četiri, pa zatim dve stotinke. Mislim da je vreme da treće bude sreća, da na semaforu zasvetli vreme od 26.76 koliko je potrebno da posle Brazila odem u Japan. Volim da plivam u Splitu, ovde sam i pre četiri godine ostvario normu za Paraolimpijske igre i verujem da ću iz Splita krenuti sa pripremama za Tokio„, naglasio je za Sport Klub Ilija Tadić.

Međunarodni miting u Splitu je poslednja prilika da Italija Tadić ostvari normu za Paraolimpijske igre, jer se crta, kada su plivači u pitanju podvlači 31. januara. Međutim, Tadić će u Dalmaciji ima tri prilike da stigne do magične granice od 26.76. Plivaće u kvalifikacijama, finalu, a prema propozicijama i pravilima, na kraju će za momke koje ne ostvare normu biti organizovan u poslednji pokušaj, ili ti time trial trka.

Na Paraolimpijskim igrama u Japanu, ugled Crne Gore, branili su atletičarka Marijana Goranović i plivač Ilija Tadić koji je nosio zastavu Crne Gore na ceremoniji svečanog otvaranja.

U godini koja počela, sledi velika borba za mesto na Paraolimpijskim igrama, a Crna Gora već sada ima obezbeđena dva mesta u režiji atletičara. U subotu je na potezu Ilija Tadić, a veoma blizu cilja je i stonoteniser Filip Radović….