Osam godina suspenzije za olimpijskog prvaka iz Kine

Vesti plivanje 28. feb 202010:49 > 10:52
Podeli:
Lintao Zhang/Getty Images

Kineski plivač Sun Jang dobio je suspenziju od osam godina zbog toga što se nije pojavio na doping testu 2018. godine. Sun Jang je osvojio tri zlante medalje na Olimpijskim igrama u Londonu i Rio de Žaneiru.

Sun Jang je najpre bio oslobođen svih optužbi u januaru 2019. godine kada je FINA odlučila da kineski plivač nije uradio ništa loše. Ipak Svetska anti doping agencija je pred Arbitražnim sudom za sport uložila žalbu i odluka je preinačena pa je tako Jang suspendovan na osam godina.

Kazna je tako velika zato što je bivšem olimpijskom šampionu ovo drugi put da dolazi u sukob sa anti doping agencijom. On je imao tromesečnu suspenziju jer je pao na testu 2014. kada je bio pozitivan na trimetazidin.

Olimpijski šampion iz Londona i Rija je rekao da je u novembru 2018. godine propustio doping test zato što ljudi koji su došli u njegovu kuću da ga testiraju nisu mogli da dokažu svoj identintet. Takođe je negirao da je uzorke krvi razbio čekićem.

Sun Jung je u julu 2019. godine osvojio zlato na 200 metara slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu, a Britanac Dankan Skot nije hteo da stoji na istom podijumu sa kineskim plivačem. Isto je učinio i Australijanac Mek Horton koji je tvrdio da je Sun Jung varalica.