Tadić za SK: U životu i sportu nema odustajanja

Vesti plivanje 31. mar 202016:54 > 16:56
Foto: POKCG

Olimpijski i Paraolimpijske igre su odložene za 2021. godinu. Mladi Budvanin Ilija Tadić, koji je plivao na Igrama u Brazilu, ostao je bez norme za Japan. Nedostajale su mu dve stotinke.

Mnogi su, tačnije rečeno, oni koji ne poznaju Iliju Tadića, pomislili su da će odustati, da će udarac koji je primio uticati na to da donese odluku da završi sa plivanjem. Međutim, reč odustajanje je nepoznata za Iliju Tadića.

Da je patio, patio je. Da mu je bilo teško, jeste. Ali, posle malog odmora ponovo se vratio u bazen, nastavio sa žestokim radom kako bi spreman dočekao Evropsko prvenstvo u Španiji, ali je ovoga puta koronavirus zaustavio Tadića.

“U životu i sportu odustajanje je reč koja se ne koristi. Bilo mi je teško, treptaj oka, pa i manje od toga mi je nedostajalo da ispunim normu. Međutim, staro je pravilo da nije bitno koliko jako možeš da udariš, nego koliko udaraca možeš da primiš i nastaviš dalje. Stoički sam primio udarac i nastavio dalje. Spremao sam se za šampionat Evrope u Španiji, ali je globalna zdravstvena pošast poremetila sve životne, a samim tim i sportske planove. Sada je prioritet da se zaustavi virus, da se spreči širenje problema koji nemilosrdno odnosi ljudske živote“, naglasio je Ilija Tadić za Sport Klub i nastavio:

“Sada je najvažnije da poštujemo mere koje su propisane od strane od nadležnih zdravstvenih instutucija. Ako eksperti kažu da ostanemo kod kuće i da je to jedini način da pomognemo, onda ostanite kod kuće. U slučaju da smatrate da virus nije strašan, iako svakim danom imamo priliku da vidimo da jeste, ponovo apelujem na vas da ostanete kod kuće, jer nemate pravo da ugrožavate živote drugih ljudi. Nadam se da kao i svi građani planete, da će medicina uspeti da obuzda virus, da će se život vratiti u normalne tokove“.

Odlaganje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara otvara nove mogućnosti, jasno je da će mnogi sportisti dobiti dodatnu priliku da stignu do norme, a postoje realni izgledi da se među njima nađe i Ilija Tadić. Pored toga, ne treba isključiti ni mogućnost dobijanja specijalne pozivnice na osnovu rezultata, jer je malo plivača na planeti kojima su samo dve stotinke nedostaje da stignu do norme.

“Postoji mogućnost da dobijem još jednu priliku da ostvarim normu i stignem do Igara u Japanu, postoji i mogućnost da dobijem specijalnu pozivnicu. Međutim, trenutno sav fokus treba usmeriti na borbu protiv koronavirusa, jer samo u trenutku kada se ostvari pobeda nad globalnim zdravstvenim problemom, kada se život vrati u normalne tokove, možemo da pričamo o planovima, ambicijama, ciljevima“, naglasio je Tadić i dodao:

“Rekao sam da sam doživeo jak udarac i da sam ga stoički podneo. Nastavljam naravno sa plivanjem, čekam nova velika takmičenja kojih će biti nakon pobede nad virusom, a imam i druge ambicije i ciljeve, o kojima ću vas uskoro obavestiti. Samo čekam da stigne potvrda“.

Ilija Tadić je dečko za primer u svakom smislu. Sjajan je učenik i sportista, a mnogo puta je pokazao da ima visoke moralne i ljudske kvalitete, iako je izetno mlad. Zbog toga, ako Tadić, kao i ostali sportisti za koje je sport smisao života i koji ne mogu bez treninga i fizičke aktivnosti, mogu da budu disciplinovani i ostanu kod kuće, ostanite i vi!.