Ilija Tadić se seli u SAD, upisao Notre Dame

Vesti plivanje 16. apr 202013:16 > 13:19
Privatna arhiva

Paraolimpijac Crne Gore, sjajni i izuzetno talentovani plivač, Ilija Tadić, sportsku i životnu karijeru nastavlja u SAD, gde je upisao Univerzitet Notre Dame.

Podsećanja radi, Tadić je učestvovao na Paraolimpijskim igrama u Brazilu, samo dve stotinke su mu nedostajale da ispuni normu za Igre u Japanu, ali je odlaganje Paraolimpijskih igara otvorilo situaciju da se mladi Budvanin ipak nađe u Tokiju, gde mu je objektivno i mesto.

U međuvremenu, Ilija se pripremao za Evropsko prvenstvo koje je trebalo da se održi u Španiji. Šampionat Evrope je odložen zbog koronavirusa, a Ilija je aplicirao, zadovoljio sve kriterijume i dobio potvrdan odgovor da naredne četiri godine studira i brani boje jednog od najprestižnijih Univerziteta u SAD.

Plivački tim Univerziteta Notre Dame se takmiči u elitnoj NCAA diviziji. U prošloj sezoni zauzeo je 11 mesto pod vođstvom trenera Majkla Licingera koji je već šest sezona na čelu plivačkog tima. Dobio sam punu stipendiju koja pokriva troškove školarine i boravka u internatu. Izuzetno sam zadovoljan i srećan”, rekao je na početku razgovora za Sport Klub Ilija Tadić i nastavio:

Retkost je da Univerzitet u svoj tim primi paraolimpijca zbog razlike u vremenima. Trenutno u Americi postoji samo jedna američka para-plivačica na Rice Univerzitetu. Ta situacija se polako menja. Prošle godine NCAA je formirao radnu grupu u cilju postepenog integrisanja paraolimpijaca u takmičarski program u atletici i plivanju. Na taj način će se omogućiti da paraolimpijci dobiju mogućnost treniranja i školovanja na najvišem nivou. Ali, to su samo početni koraci i mislim da će trebati dosta vremena da dođe do konkretnih promena. Još nisam čvrsto odlučio koji smer ću upisati, ali najverovatnije će to biti finansije sa specijalizacijom u finansijskoj analitici. Po planu bi trebao da se preselim u South Bend krajem avgusta.

Univerzitet Notre Dame je rangiran na 15 mestu u SAD za 2020. godinu, kada je akademski nivo Univerziteta u pitanju. Notre Dame je privatni istraživački univerzitet u gradu South Bend u saveznoj državi Indijana, nedaleko od Čikaga. Osnovan je 1842. godine. Među najpoznatijim studentima su Džo Montana legendarni kvoterberk NFL lige i Kondoliza Rajs, koja je bila državni sekretar SAD.

Univerzitet je poznat po fudbalskom timu, a Ilija Tadić će uraditi sve što je u njegovoj moći da se i plivački tim uzdigne na lestvici NCAA timova u SAD. U ovom trenutku, ostaje nam jedino da Iliji poželimo mnogo uspeha u SAD, kako u sportskom, tako i u akademskom smislu. Napravio je novi veliki i značajan korak u životu, a jasno je da će idealni uslovi za rad i trening, uticati i na rezultate u bazenu.

San o plasmanu na Paraolimpijske igre je u jednom trenutku ugašen, ali je oživeo onaj američki. Sada se misli usmeravaju ka selidbi u Ameriku, uz nadu da će Ilija Tadić ipak dobiti priliku da se takmiči na Paraolimpijskim igrama u Japanu.

Podsećamo, nedostajale su mu samo dve stotinke za ostvarenje norme, a s obzirom da su Igre odložene za 2021. godinu, postoje najave da bi plivači mogli da dobiju dodatnu priliku na putu ka Tokiju.

To je jedino što treba mladom Budvaninu da još jedan san pretvori u javu.