Stjepanović u „mehuru“ ISL lige u Budimpešti

Vesti plivanje 10. sep. 202011:12 > 11:22
Podeli:
Olimpijski komitet Srbije

Doneta je definitivna odluka o održavanju Međunarodne plivačke lige (ISL). Serija od šest miting u okviru prestižnog takmičenja ustanovljenog prošle godine, biće održana u „Dunav areni“ u Budimpešti u periodu od 17. oktobra do 22. novembra.

Clive Rose/Getty Images

Učestvovaće ukupno deset ekipa. Američku konferenciju čine: DC Trajdent, Kali Kondori, Njujork Brejkersi, Los Anđeles Karent i Toronto Titani. U Evroazijskoj grupi su: Enerdži Standard, Akva Centurioni, Ajron tim, London Roar i Tokio Frog Kingsi.

Takmičenje se održava u 25-metarskom bazenu. Posle prve faze ispadaju dve ekipe (po jedna iz svake konferencije), a posle polufinala još četiri (po dve iz svake konferencije). Pet kvalifikacionih mitinga na programu su tokom svakog vikenda od 17. oktobra do 15. novembra. Polufinala su zakazana za 21. i 22. novembar. Finale je na programu sredinom decembra. Još nije potvrđeno gde će se održati, mada se kao najverovatnija destinacija za četiri najbolje ekipe spominje Tokio.

Jedini predstavnik Srbije u ISL-u biće Velimir Stjepanović. Višestruki šampion Evrope ostao je veran DC Trajdentima, timu čije je sedište u Vašingtonu.

„Drago mi je da je konačno potvrđeno održavanje lige. Bilo je mnogo dilema zbog koronavirusa. U jednom trenutku spominjala se i Australija kao opcija, međutim tamo je poslednje vreme buknula epidemija. Na kraju je odlučeno da se svi mitinzi održe u Budimpešti. Prošle godine svake nedelje drugi tim je bio domaćin u svom gradu, sada smo stacionirani na jednom mestu zbog poznate situacije“ rekao je Stjepanović.

Svi takmičari će biti u karantinu tokom tih više od mesec dana.

„Ličiće to na „mehur“ u NBA ligi. Svi ćemo biti smešteni u istom hotelu, koji je rezervisan samo za nas. Moramo da obavio dva testa pre ulaska u Mađarsku i dva kada stignemo u Budimpešti. Ako nalazi budu negativni, dobijate dozvolu da učestvujete. Ima tu još mnogo bezbednosnih protokola: obroci će nam biti donošeni u sobe, možete da trenirate samo sa svojom ekipom… Sve nam je do detalja opisano. Bićemo potpuno izolovani od spoljneg sveta. Živećemo na relaciji bazen-hotel“, kaže 27-godišnji momak rođen u Dubaiju.

Tokom 2019. ISL liga je bila osveženje u svetu plivanje. Finansijer i organizator takmičenja je ruski milijarder Konstantin Grigorišin.

„Prošle godine je organizacija bila sjajna. Format se pokazao kao pun pogodak. Bio je to spektakl i za plivače i za navijače i za ljude pored televizora. I sada će učestvovati najbolji plivači planete: Kaleb Dresel, Katinka Hosu, Sara Sjestrom, Kristof Milak, da ne nabrajam dalje. Moja ekipa nema toliko zvučna imena, ali imamo sjajnu atmosferu. Nadam se makar prolasku u drugu fazu. Što se mene tiče individualno ću plivati najverovatnije: 100, 200 i 400 slobodno, kao i 200 delfin. Sa mnom ide i trener Sebastijan Higl“, istakao je Velimir Stjepanović.

Međunarodna plivačka liga biće jedino takmičenje, koje će okupiti najveće asove plivanja u 2020. godini. Evropski šampionat u Mađarskoj, Olimpijske igre u Tokiju i Svetsko prvenstvo u malim bazenima u Dubaiju, odloženi su za 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Povezano