Stjepanović za SK: Korona ne ugrožava ISL

Vesti plivanje 13. okt. 202011:45 > 11:56
Podeli:
Clive Rose/Getty Images

Najbolji plivači sveta su stigli u Budimpeštu, gde će se od petka u narednih više od meseca dana održati Međunarodna plivačka liga (ISL). Prestižno takmičenje se održava drugu godinu zaredom. Zbog pandemije koronavirusa odlučeno je da baza bude glavni grad Mađarske, po ugledu na „mehur“ NBA lige.

Privatna arhiva Velimir Stjepanović

U Budimpešti je i Velimir Stjepanović. Reprezentativac Srbije i višestruki šampion Evrope i ove godine plivaće za ekipu DC Trident, američku ekipu, čija je baza u Vašingtonu. Popularni Velja je jutros odradio prvi trening na bazenu. Preneo nam je prve utiske.

Svi plivači i članovi osoblja na ulazu u hotel su radili test na koronavirus. Moj prvi nalaz je negativan. U sredu me očekuje još jedno testiranje, a posle toga se radi na svakih pet dana. Već ima nekoliko pozitivnih slučajeva. Svi su oni poslati u izolaciju. Mislim da će tamo da budu 14 dana, a tek sa dva negativna nalaza moći će da se vrate u svoje ekipe“, rekao je Stjepanović.

Povezano

Da li će pozitivni nalazi ugroziti održavanje takmičenja?

Ne. Svi znaju proceduru. Ekipe imaju dovoljno plivača, koji mogu eventualno da zamene one koji su pozitivni. Situacija naravno nije idealna, ali znam da svi misli da je bolje i ovako da se takmičimo, nego da propadne cela sezona“, kaže Stjepanović.

Ima li u vašoj ekipi DC Trident slučajeva koronavirusa?

Nema. Mi smo za sada čisti.

Kakvi su bezbedonosni protokoli?

Vrlo strogi. Moramo da nosimo masku sve vreme, osim kada nismo u vodi. Za sada smo na relaciji hotel-bazen. Verujem da će sve malo da popusti, kada svi budemo dobili negativan nalaz“, kaže Stjepanović.

Kako vam deluje organizacija?

Odlično. Veliki je ovo projekat. Mislim da su ljudi iz ISL napravili ozbiljan poduhvat i ubeđen sam da će ovo izgurati do kraja. Prošlogodišnje takmičenje je bilo pun pogodak. Mislim da smo svi koji smo učestvovali, jedva čekali da ponovo počne. Jeste da su sada okolnosti drugačije, ne menjaju se gradovi, stalno smo pod nekom vrstom pritiska zbog korona, ali je i pored svega pravo zadovoljstvo biti u društvu najboljih plivača sveta i takmičiti se sa njima i protiv njih u bazenu“, izjavio je Stjepanović.

Kvalifikacioni period obuhvata deset mečeva u kojem učestvuju četiri ekipe. Osam najboljih timova prolazi u polufinale, koje se takođe održava u Budimpešti od 21. i 22. novembra. Finale je zakazano za decembar, najverovatnije u Tokiju i tamo će učestvovati četiri najuspešnije ekipe.

Sve trke biće organizovane u 25-metarskom bazenu u „Dunav areni“. Prijavljeni su u okviru Evroazijske zone: Enerdži Standard, London Roar, Ajron tim, Akva Centurionsi i Tokio Frogs, dok su u Američkoj grupi: DC Trident, LA Kurent, Kali Kondors Toronto Tajtans i Njujork Brejkersi.

Zvaničan raspored mečeva je sledeći: 16. i 17. oktobar: Enerdži, Kali, Njujork, LA Kurent, 18. i 19. oktobar: London Roar, Trident, Akva, Ajron tim, 24. i 25. oktobar: Akva, Tokio, LA Kurent, Toronto, 26. i 27. oktobar: Trident, Ajron tim, Kali, Njujork, 31. oktobar i 1. novembar: London Roar, Trident, LA Kurent, Tokio, 2. i 3. novembar: Enerdži, Akva, Njujork, Toronto, 7. i 8. novembar: London, Tokio, Kali, Njujork, 9. i 10. novembar: Enerdži, Trident, Toronto, Ajron tim, 14. i 15. novembar: Enerdži, Ajron tim, Tokio, Toronto 14. i 15. novembar: London, Kali, LA Kurent, Akva.