ISL: Stjepanović treći na 400 slobodno

Vesti plivanje 5. nov 202013:16 > 13:41
Privatna arhiva Velimir Stjepanović

Velimir Stjepanović nastavio je sa odličnim rezultatima na Međunarodnoj plivačkoj ligi (ISL) u Budimpešti. Srpski reprezentativac osvojio je treće mesto na 400 slobodno u okviru prvog dela šestog meča. Štopericu je zaustavio na 3:41,86.

ads Claus Rasmussen/REUTERS

Pobedio je Litvanac Danas Rapšis, član Enerdži Standarda sa 3:40,83, ispred Velimirovog klupskog druga iz DC Tridenta Zejna Grota, koji je bio deset stotinki sportiji. Zanimljivo je da je Rapšis na 350. metru stao misleći da je trka gotova. Nastavio je da pliva kada su mu doviknuli sa tribina da nastavi. Na njegovu sreću imao je ogromnu prednost, što mu je omogućili da na kraju slavi. Velimir je bio odličan u ovoj disciplini od početka takmičenja. Upisao je jednu pobedu, dva treća i jedno četvrto mesto.

Povezano

Što se tiče ostalih individualnih rezultata, dan je obeležio Emre Sakči. Turčin, koji pliva za Ajron tim, isplivao je 50 prsno za 25,29 i postavio evropski rekord. I prethodni od 25,50 bio je u njegovom vlasništvu. Nedostajale su mu četiri stotinke da sruši i planetarnu granicu snova, koju drži Južnoafrikanac Kameron Van Der Burg.

U plasmanu timova posle prvog dela ubedljivo vodi Enerdži Standard sa 300 bodova. Pobede za prošlogodišnje osvajače ISL upisali su Čad Le Klos i Anastasija Škurdai na 100 delfin, Sara Sjostrom i Floran Manadu na 50 slobodno, Sioban Hogi i pomenuti Rapšis na 400 slobodno. Obe mešovite štafete Enerdžija su slavile i dobili mogućnost izbora „skins“ trke tokom drugog dana.

Toronto je drugi sa 229 bodova, predvođen sjajnim leđašicama Kajli Mas i Lisom Braton najbržim na 50 odnsno 200 leđno i Kelsi Vog, koja je bila bez premca na 200 prsno i 200 mešovito. Treće mesto zauzima Ajron tim (205), dok su Stjepanovićevi Tridenti četvrti sa 141 bodom. Ekipa iz Vašingtona se praktično oprostila od borbe za treće mesto, a samim tim i izgubila mogućnost da se plasira u polufinale.

Drugi deo ovog četvoromeča na programu je u petak u 10 časova uz direktan prenos na Sport klubu 2.