Beloruska sportska heroina osuđena na 12 godina zatvora

Vesti plivanje 27. dec 20229:0218 komentara
Clive Rose/Getty Images

Aleksandra Herasimenija, vlasnica tri olimpijske medalje i nekadašnja šampionka sveta u plivanju, osuđena je u odsustvu na 12 godina zatvora u Belorusiji zbog "stvaranje ekstremističke grupe", objavila je u organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Sjajnu plivačicu, olimpijsku vicešampionku iz Londona 2012. godine na 50 i 100 slobodno i vlasnicu bronze iz Rija na 50 slobodno, sud u Minsku proglasio je krivom, navodi se u saopštenju objavljenom na stranici Viasna, u kojem se precizira da je suđenje počelo 19. decembra.

povezane vesti

Prema nevladinoj organizaciji, bivša plivačica, koji se povukla iz sporta 2019. i živi u egzilu, takođe je proglašena krivom za „pozivanje na sankcije Bjelorusiji“ i „širenje lažnih informacija o događajima“ u zemlji 2020. godine.

Te godine, tokom protesta zbog reizbora Aleksandra Lukašenka na mesto predsednika, koji je na vlasti od 1994. godine, Herasimenija je potpisala otvoreno pismo, sa drugim beloruskim sportistima, pozivajući na „slobodne izbore“.

Stvorila je u međuvremenu Udruženje beloruske sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža finansijsku i pravnu pomoć beloruskim sportistima, koji su na meti vlasti. Beloruske vlasti  su to prepoznale kao „ekstremističku formaciju“.

U aprilu 2021. prodala je na aukciji svoju zlatnu medalju osvojenu na Svetskom prvenstvu 2011.u Šangaju na 100 slobodno za 13.500 evra kako bi prikupila sredstva za pomoć sportistima, koji se suprotstavljaju režimu Lukašenka.

Komentari

Vaš komentar