Silađi za SK: Napad na rekord na šampionatu Mađarske

Podeli:
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Čaba Silađi, najbolji prsaš Srbije u istoriji, učestvovaće od utorka 8. decembra na državnom šampionatu Mađarske u Kapošvaru. Nosiće kao i u nekoliko prethodnih godina kapicu Hodmezevašarhelja. Društvo u timu praviće mu još dva srpska reprezentativca Stefan Šorak i Ivan Lenđer, koji se posle dve i po godine vraća u bazen.

U prethodne dve godine Čaba je osvajao prva mesta na 50 i 100 prsno u Mađarskoj, tako da je istovremeno šampion države i u Srbiji i Mađarskoj. Prošle godine je u martu upravo na prvenstvu Mađarske isplivao „A“ olimpijsku normu za Igre u Tokiju državnim i ličnim rekordom 59,40. Silađi je izborio pravo da četvrti put učestvuje na najvećoj smotri svetskog sporta.

povezane vesti

Cilj je da sada pokušam da budem na tom nivou i da pokušam da popravim lični rekord. Poslednji pokazatelji na treningu pokazuju da sam na dobrom putu. Sa druge strane biće mi ovo prva zvanična trka još od januara. Takođe, zbog koronavirusa su promenjena na pravila pa su kvalifikacije na programu popodne, a finala dana kasnije u jutarnjem terminu. To praktično znači da ću već u preliminarnoj rundi pokušati da napadnem najbolji rezultat“, kaže 30- godišnji Silađi.

Konkurencija na 50 i 100 prsno neće biti jaka. Čaba je izraziti favorit da dođe do još dva zlata.

Zbog pandemije odlučeno je da mogu da plivaju samo takmičari, koji imaju mađarsko državljanstvo. Trebalo je na startu da budu dva Austrijanca, koji imaju vremena ispod minuta. Međutim, sada od toga nema ništa. Od mađarskih plivača najbolji su negde na 1:01 minuta. Trudiću se kao i uvek da se fokusiram na svoju trku. Do sada su mi uvek takmičenja u Mađarskoj bila srećna, nadam se da će tako biti i sada. Pored svih teških okolnosti, koje su nas pratile u ovoj godini.“

Takmičenje u Kapošvaru počinje u utorak popodne. Silađi će na bazenu u mađarskom gradu odraditi tri treninga.

Bazen je dubine tri metra i to je nešto što nemamo u Srbiji. Biće malo problem da se naviknem zbog starta i podvodnog. Sve su to neki detalji, koji će imati uticaj na rezultat. Iskusan sam, znam šta treba da radim. Iskreno mnogo bi mi značilo da budem na nekom pristojnom nivou, jer bi sigurno sa mnogo više motiva ušao u narednu sezonu. U godinama sam kada postavljam kratkoročne ciljeve i trudim se da se ne opterećujem previše

Mađarska je u plivanju jedna od vodećih evropskih sila. Međutim, najveće zvezde ovog sporta nisu trenutno u vrhunskoj formi.

Generalno mislim da će ovo biti jedan od najslabijih šampionata. Kristof Milak svetski šampion i rekorder na 200 delfin je imao probleme sa koronavirusom. Nije dugo trenirao, muči se sa viškom kilograma. Veteran Laslo Čeh, takođe nije u sjajnoj formi, vidim da se više pojavljuje u nekim šou programima, nego što trenira. Katinka Hosu, možda i najbolja svetska plivačica, daleko je od vrhunskog nivoa, videli ste to i na Međunarodnoj plivačkoj ligi. Jedini koji su pokazali klasu na ISL bili su Sebastian Sabo i donekle David Verasto“, kaže Silađi.

Čaba na kraju nije krio oduševljenje što se u bazen vraća Ivan Lenđer, njegov vršnjak, kum i prijatelj od mlađih kategorija. U juniorskom uzrastu stizali su do naslova svetskih i evropskih šampiona.

Đele je čudo. Sve je počelo njegovim treninzima, kako bi smršao i vratio se u formu u Dubaiju, gde radi kao trener. Međutim, on je strašno uporan. Video je da mu ide i našao motiv da se ponovo takmiči. Skočiće trke na 50 i 100 slobodno i 50 i 100 delfin. Poznavajući ga verujem da može da se izbori za mesto u srpskoj štafeti 4 x 100 slobodno i da taj tim ode na Olimpijske igre u Tokio. Mislim da ne bi postojao lepši kraj karijere za obojicu“, u dahu je rekao Silađi.

Komentari

Vaš komentar