Detektivska delatnost i sport

PR 25. jul 202211:19
Podeli:
fudbal lopta stadion
Shutterstock, Inc

Kao delatnost u kojoj se okreće mnogo novca na svetskom nivou, u bogatim klubovima sa zapada je odavno praksa da svako veliko sportsko društvo koje vodi računa o svojim interesima ima svoju privatnu detektivsku službu koja se brine o zaštiti interesa kluba, i zaštiti poverljivih informacija, sprečavanju „curenja informacija“ ali i o pribavljanju informacija koje klubu mogu biti od koristi.

Svi znamo da gde ima mnogo novca ima mnogo i „prljavih radnji“. Pogotovo u svetu profesionalnog fudbala. U tom smeru detektivska agencija može biti od mnogo koristi, to mu dođe kao privatna mala obaveštajna služba. Iz prakse možemo videti da je praksa velikih fudbalskih klubova da angažuju privatne detektive da provere kretanje, ponašanje i način života koji vode njihove skupe investicije, odnosno, velike fudbalske zvezde iz kluba, ukoliko primete da se nešto čudno dešava pa žete da saznaju o čemu se radi kako bi znali šta da rade kako bi sprečili neku moguću dalju eksalaciju problema. Ovo može zvučati čudno prosečnom čoveku ali savršeno je logično ako se posmatra sa strane biznisa. Svi veliki igrači štite svoje velike investicije i izvore prihoda, a o sportu je količina uspeha u direktnoj vezi sa performansama igrača na terenu. A ono što se dešava van terena veoma često može da utiče na ono što se dešava na terenu. Ovo je samo još jedan od načina na koji veliki igrači drže sve pod kontrolom. U surovom svetu biznisa ne postoje emocije nego samo i isključivo interesi. A da biste bili uspešni morate da držite tok dešavanja pod kontrolom, makar to značilo da morate ponekad da porezumete neke manje konvencionalne metode. Koliko biste bili spremni da platite novca ako bi mogli da saznate taktiku Vašeg protivnika protiv koga sutra igrate utakmicu sezone?

Poligraf u svetu sporta

Takođe još jedan metod koji se koristi u modernom svetu sporta i biznisa je poligraf test koji se primenjuje na razne načine. Kako su mnoge informacije izuzetno poverljive, a svi znamo koliko NDA ugovor „štiti“ bilo koju stranu, veliki igrači u svetu sporta pribegavaju svim metodama koje mogu da reše problem i da zaštite sopstvene interese. Tako je česta praksa da se svako ko dobija pristup nekom višem nivou informacija prolazi proveru na poligrafu. Isto tako, nova lica koja ulaze u krug gde se vrte ozbilje pare može proći istu proveru, jer se dešava, kao i u svakom biznisu, da neka osoba igra na dve strane, i da prodaje i jednoj i drugoj strani ono što je danas najskupljne na svetu a to je informacija. U tom svetu postoji veliki boj poverljivih informacija čije „curenje“ izvan kruga poverljivih lica može naneti veliku štetu klubu. Koliko je ko zadovoljan svojim statusom u klubu, detalji pregovora sa igračima, detalji ponude za određene fudbalere, namere konkurencije, detalji poslovnih planova supranika, njihove namere, da li je neki poslovni potez blef ili nije, to su sve informacije za koje su ljudi koji su poslovni suparnici dali veliki novac da saznaju. Na primer, prilikom poslovnih pregovora prilikom transfera fudbalera iz jednog kluba u drugi. Jer, Vi, kada imate informaciju „iznutra“ o drugoj strani, svakome će daleko lakše, bolje i sa više samopouzdanja da uđete u pregovore i da znate koji stav da zauzmete jer ćete tačno imati inforamaciju o protivniku. Svi veliki i bogati igrači u svetu sporta prepoznaju ove činjenice i zbog toga sve više klubova ima svoje privatne detektivske službe i svoje privatne poligrafiste.