Kapisoda: Sanjamo Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo

Podeli:
RSCG

Podgorica će u martu biti jedan od centara svetskog rukometa, jer je glavni grad Crne Gore, domaćin, dva od šest kvalifikacionih turnira za plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Od 12. do 14. marta za mesto na Olimpijskim igrama u muškoj konkurenciji boriće se Norveška, Brazil, Čile i Južna Koreja, dok će popularne „lavice“ put do najveće svetske smotre sportista tražiti protiv Norveške i Rumunije, na turniru koji se igra od 19. do 21. marta.

Svesno smo aplicirali za organizaciju turnira u ženskoj konkurenciji još pre Svetskog prvenstva koje je održano u Japanu krajem 2019. godine. Tada nismo znali da li će naša ekipa izboriti mesto koje vodi u kvalifikacije. Rizikovali smo, ali se ispostavilo da smo napravili dobar potez, nakon što su devojke osvojile peto mesto. Nakon Svetskog prvenstva smo dobili potvrdu da će jedan od turnira biti organizovan u Crnoj Gori. To je veliko priznanje za Crnu Goru i Savez”, rekao je Petar Kapisoda i nastavio:

Usledila je pandemija koronavirusa i turnir je otkazan za godinu dana. Već jednom smo prošli sve što podrazumeva priprema za turnir, smatram da je to pozitivno i sada nam je lakše da uđemo u sve što nas očekuje. Imamo velike obaveze, očekuje nas naporan rad, puno standarda koje moramo da ispunimo, ali mogu da kažem da sam siguran da ćemo biti na visini zadatka. Verujem da ćemo biti zadovoljni i nakon turnira, a san svih nas je plasman rukometašica na Olimpijske igre”.

Svetska rukometna federacija poverila je Rukometnom savezu Crne Gore i organizaciju turnira u muškoj konkurenciji, iako na njemu neće nastupiti reprezentacija Crne Gore. Činjenica da će Crna Gora ugostiti Norvešku, Brazil, Čile i Južnu Koreju, selekcije koje će se boriti za Tokio, još jedna je potvrda poverenja koje IHF ima u mogućnosti crnogorske kuće rukometa.

Zbog mera koje su na snazi u Norveškoj, IHF je poslao molbu da pružimo tehničku podršku ukoliko smo u mogućnosti i da budemo domaćini turnira i za muškarce. To smo prihvatili bez oklevanja, jer je to potvrda velikog poverenja koje IHF ima u nas kao malu državu, ali i Savez sa ograničenim finansijskim sredstvima. Uvereni smo da ćemo biti u stanju da ispunimo sve standarde koji se zahtevaju od nas. Domaćini smo dva od šest turnira za Tokio i to je podatak koji je za divljenje. Crna Gora će u periodu koji sledi, biti centar svetskog rukometa, to je velika stvar za Crnu Goru”, naglasio je Kapiosoda.

U međuvremenu, mušku reprezentaciju 9. marta očekuje gostovanje Švedskoj u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naredne godine, nakon što je u januaru otkazan dvomeč protiv rukometne velesile, zbog pozitivnog slučaja na koronavirus u sastavu aktuelnog vicešampiona sveta.

Muška reprezentacija je pretrpela najveću štetu zbog pandemije. Nakon uspešnog nastupa na Evropskom prvenstvu u januaru 2020. godine. Otkazan je dvomeč protiv Češke u baražu za Svetsko prvenstvo u Egiptu, nakon toga smo do poslednjeg dana verovali da možemo da dobijemo specijalnu pozivnicu, ali smatram da to i nije način da se nađemo na prvenstvu. Imali smo i otkazivanje dvomeča protiv Švedske u januaru. Ipak, to su okolnosti koje nisu zadesile samo nas, svi su u istoj situaciji i morate da se prilagodite. Navikli smo da se nosimo sa tim, naredne sedmice gostujemo u Švedskoj, a najvažnije sledi krajem aprila i početkom maja, kada ćemo verujem uspeti da izborimo plasman na Evropsko prvenstvo. Kontinuitet učešća na velikim takmičenjima je naš najveći cilj”, zaključio je Kapisoda.

Petar Kapisoda je istakao da

e prioriteti njegovog mandata u narednom periodu biti podizanje kvaliteta takmičenja koja se organizuju pod okriljem Saveza, kontinuitet učešća reprezentativnih selekcija na najvećim takmičenjima, kao i zatvaranje finansijske konstrukcije za svaku godinu.

Komentari

Vaš komentar